zatvaranje granica

UNHCR upozorio na mogući kaos u Europi

Vijesti / Flash | 23. 02. 2016. u 16:29 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki komesar UN-a za izbjeglice Filippo Grandi je u utorak ocijenio da 'porast zatvaranja' prolaza za izbjeglice i imigrante na balkanskom putu može stvoriti 'kaos' u Europi.

Rekao je to tijekom posjete grčkom otoku Lesbos, najvećoj ulaznoj luci imigranata u Europu.

''Vrlo sam zabrinut vijestima koje imamo o rastućem zatvaranju europskih granica duž balkanske rute, jer će to stvoriti više kaosa i konfuzije i vrlo vjerojatno povećan neregularan protok izbjeglica'', rekao je on.

Grandi je reagirao na tjedno odbijanje Makedonije da pusti Afganistance koji su stigli u Grčku, da pređu njen teritorij i nastave put prema sjevernoj Europi.

Ova odluka, zajedno s pojačanom kontrolom azilanata kojima je dozvoljen prolazak, (Sirijci i Iračani), riziskira blokadu u Grčkoj tisuće osoba koje su došle iz Turske.

''Ovo će povećati teret za Grčku, koja već nosi tešku odgovornost, i stvoriti nered u zemlji koja prima imigrante i izbjeglice, dok nema još alternative za upravljanje migracijskim protokom'', dodao je Grandi, koji je u Grčkoj u prvoj posjeti na imigracijskom terenu od njegovog imenovanja, navela je novinska agencija AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close