Na izborima 2016.

Unatoč skandalu: Hillary Clinton i dalje glavna kandidatkinja demokrata

Vijesti / Flash | 19. 03. 2015. u 14:06 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hillary Clinton ostaje vodeća kandidatkinja Demokratske stranke na narednim predsjedničkim izborima u SAD, iako je podrška njenoj kandidaturi unutar stranke opala zbog skandala oko upotrebe privatnog e-maila dok je bila na poziciji državne tajnice.

Prema anketi koju je proveo Reuters/Ipsos, podrška kandidaturi Clinton među demokratima je od polovine veljače opala za 15 posto, a trenutno je kao glavnog predsjedničkog kandidata stranke podržava 45 posto.

Prema ovom istraživanju, i demokrati koji još nemaju stav po pitanju incidenta s e-mailovima, smatraju da to može naškoditi njenoj najavljenoj predsjedničkoj kampanji.

Nakon što je u trci za poziciju u Bijeloj kući 2008. izgubila od Baracka Obame, Hillary Clinton će pokušati osvojiti predsjedničke izbore u 2016., a objava kampanje očekuje se do travnja.

Strateg demokrata Ben La Bolt, bivši glasnogovornik predsjedničke kampanje Obame u 2012. godini, kaže da je kontroverza oko e-mailova bila "poticaj za kampanju Clintonove'', jer je angažirala vrhunske stručnjake za političku komunikaciju koji mogu da je obrane.

Bivši glasnogovornik Kongresa i Ministarstva pravde Brian Fallon, pomoćnica u Bijeloj kući Jannipher Palmijeri i Jesse Ferguson, koji se tijekom izborne kampanje bavio odnosima s medijima, trebali bi biti u timu stručnjaka za odnose s javnošću u kampanji Hillary Clinton. Sve troje su veoma cijenjeni u demokratskim političkim krugovima.

Online anketa, organizirana od 10. do 17. ožujka u kojoj je sudjelovalo 2.128 ljudi, pokazala je da se više od trećine demokrata i 44 posto politički neopredijeljenih ispitanika slaže da je upotreba privatnih, umjesto službenih e-mailova, politički naškodila bivšoj državnoj tajnici, prenosi Tanjug.

Više od polovine Amerikanaca i 41 posto demokrata kaže da podržava prijedlog odbora Kongresa, u kojem većinu čine republikanci, da se Hillary Clinton pozove na svjedočenje povodom skandala s e-mailovima.

Kopirati
Drag cursor here to close