Osiguravanje granice

UN zabrinut za Ukrajinu, Merkel obećava pomoć

Vijesti / Flash | 29. 08. 2014. u 09:57 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko i njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarali su telefonom o situaciji u regiji Donbasa na istoku Ukrajine i koracima k uspostavljanju dijaloga za mirno rješavanje situacije, priopćila je danas press služba ukrajinskog predsjednika.

Porošenko je zatražio od Merkel da učini sve u Europskoj uniji i na međunarodnoj sceni da bi podržala Ukrajinu, prenio je Itar Tass.

Njemačka kancelarka je istaknula kako je Njemačka spremna pružiti podršku provođenju odlučnih koraka EU na sljedećem sastanku Europskog vijeća 30. kolovoza.

''Europska unija mora pokazati solidarnost s Ukrajinom'', rekla je Merkel.

Dvoje lidera razgovarali su i o eventualnom obraćanju Porošenka šefovima država i vlada na sastanku Europskog vijeća, složivši se da će nastaviti intenzivan dijalog kako bi brzo odgovorili na razvoj događaja u regijama Donjecka i Luganska.

UN je pak objavio kako je gotovo 2.600 ljudi je poginulo od polovine travnja u sukobu na istoku Ukrajine.

''Nažalost, bilans žrtava se povećava u borbama u gusto naseljenim područjima. Najmanje 2.593 osobe su poginule između polovine travnja i 27. kolovoza'', navodi se u izvještaju.

''Porast je alarmantan. Značajan je porast broja poginulih na istoku'', izjavio je pomoćnik glavnog tajnika za ljudska prava UN-a Ivan Simonović na konferenciji za novinare.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon izrazio je zabrinutost zbog zaoštravanja konflikta u Ukrajini, poslije tvrdnji Kijeva i Zapada da ruski vojnici djeluju u Ukrajini.

''Duboko sam zabrinut zbog pogoršanja situacije u Ukrajini'', rekao je i dodao da su nedavne razgovore o okončanju krize „brzo zasjenili izvještaji o pojačavanju sukoba“.

Istaknuo je kako su zabrinjavajući izvještaji o prilivu naoružanja iz Rusije u Ukrajinu i da je potrebno hitno osiguravanje granice između te dvije zemlje uz međunarodnu verifikaciju, prenosi B92.

Kopirati
Drag cursor here to close