Poštovati epidemiološke mjere

Izbori i COVID-19 zabrinjavaju UN - predostrožnost glasača je važna

Poštovati epidemiološke mjere na biračkim mjestima
Vijesti / Flash | 14. 11. 2020. u 14:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rezidentni koordinator UN u BiH Ingrid Macdonald i šef Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH Viktor Olšavski apelirali su da relevantne institucije i organi vlasti osiguraju poštovanje epidemioloških mjera na svim biračkim mjestima u nedjelju, 15. studenog.

U zajedničkoj izjavi se navodi da su UN u BiH i dalje zabrinute zbog velikog broja slučajeva kovid 19 infekcije širom zemlje, te apeliraju na osobnu predostrožnost glasača, radi sigurnosti svih građana, uključujući i onih koji direktno rade na izborima.

"Transparentni i inkluzivni izbori su okosnica demokratskih društava i još mogu biti održani sigurno, čak i tijekom ove razarajuće kovid 19 krize. Urgiramo na relevantne institucije i organe vlasti da osiguraju poštovanje epidemioloških mjera na svim biračkim mjestima, da svi promatrački i izborni timovi imaju osobnu zaštitnu opremu pri ruci i da školske ustanove koje se koriste kao biračka mjesta budu propisno dezinficirane prije nego što se učenici vrate", napominje se u izjavi, koju prenosi Srna.

Ukazuje se da su odgovornost i predostrožnost neophodni za suzbijanje širenja virusa korona pred održavanje lokalnih izbora u BiH, te da svako može pomoći s četiri jednostavne akcije - izbjegavanjem većih okupljanja, držanjem fizičke distance, adekvatnim nošenjem zaštitnih maski i dezinficiranjem ruku prije ulaska i nakon izlaska s biračkih mjesta.

"Kao što vidimo i u zemljama Europe učestalost novih slučajeva se ubrzava, kao i učestalost smrtnih slučajeva povezanih s komplikacijama koje izaziva ovaj virus", navodi se u zajedničkoj izjavi i ističe da je važno ne ostaviti same liječnike, medicinske sestre i tehničare, kao i drugo osoblje u javnom zdravstvu u BiH koji bitku s ovom krizom vode duže od osam mjeseci.

Kopirati
Drag cursor here to close