Zabrinuti

UN: Istražiti nasilje nad migrantima na granici između BiH i Hrvatske

UN misija u BiH je izrazila zabrinutost nakon što su njihovi i predstavnici nevladinih organizacija 2. travnja 2021. godine u blizini granice s Hrvatskom susreli 50 vidno iscrpljenih muškaraca
Vijesti / Flash | 06. 04. 2021. u 10:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Misija Ujedinjenih naroda (UN) u Bosni i Hercegovini pozvala je na hitno djelovanje kako bi se zaustavilo nasilno vraćanje i kolektivno protjerivanje migranata, tražitelja azila i izbjeglica duž hrvatske granice, prenosi Anadolija.

UN misija u BiH je izrazila zabrinutost nakon što su njihovi i predstavnici nevladinih organizacija 2. travnja 2021. godine u blizini granice s Hrvatskom susreli 50 vidno iscrpljenih muškaraca koji su se kretali prema Bihaću.

Kako se navodi u priopćenju UN misije u BiH, muškarci su išli pješke duž graničnog prelaza s Hrvatskom s ranama na tijelima i s potrebom za odjećom i obućom.

"UN ekipe hitne pomoći su im osigurale hranu, odjeću obuću i higijenske potrepštine, a kao odgovor na njihove povrede medicinski timovi nevladinih organizacija pružili su hitnu ljekarsku pomoć za 25 osoba", navodi se u priopćenju.

Kako dodaju iz UN-a, muškarci su rekli da su im oduzeti mobilni telefoni, novac i soobne stvari kada su pokušali prijeći granicu, te da su ih tukli štapovima i vratili nazad u BiH.

"Nasilno vraćanje i kolektivna protjerivanja zabranjeni su međunarodnim pravom i pravom Europske unije, a UN najoštrije osuđuju upotrebu nasilja nad migrantima, tražiteljima azila i izbjeglicama na bilo kojoj granici. Zahtijevamo od dotične države da istraže incident koji se dogodio 2. travnja i da svi počinitelji budu na odgovarajući način sankcionirani", poručuju iz Misije UN-a.

Bosna i Hercegovina je posljednjih godina zabilježila značajan porast migracionih kretanja. Prema zvaničnim podacima u prethodne tri godine, više od 70.000 migranata ušlo je na teritoriju ove zemlje.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM), u BiH se trenutno nalazi oko 6.500 migranata i izbjeglica, od čega je 4.900 smješteno u prihvatnim centrima.

Kopirati
Drag cursor here to close