Nakon blokade

UN brani izbor Palestinca za novog izaslanika UN-a za Libiju

Vijesti / Flash | 12. 02. 2017. u 07:18 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres u subotu je preko svog glasnogovornika branio izbor bivšeg palestinskog premijera Salama Fajada za novog izaslanika UN-a za Libiju, nakon što su Sjedinjene Države blokirale njegovo imenovanje.

Njegova kandidatura se “temelji isključivo na osobnim kvalitetama i kompetencijama za tu funkciju”, rekao je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric, piše Hina.

''Djelatnici Ujedinjenih naroda djeluju isključivo kao pojedinci i ne predstavljaju niti jednu vladu ni državu'', dodao je.

Američka veleposlanica u UN-u Nikki Haley se suprostavila u petak imenovanju Salama Fajada i u priopćenju istaknula da se Sjedinjene Države protive tom imenovanju.

''Predugo su Ujedinjeni narodi bili nepravedno skloni Palestinskoj vlasti na štetu naših sveznika u Izraelu'', stoji u tom priopćenju.

Dujarric je podsjetio da niti jedan Izraelac, niti Palestinac nisu imali visoke funkcije u Ujedinjenim narodima i da je to situacija koju glavni tajnik želi ispraviti prema osobnoj zasluzi i sposobnostima kandidata.

Imenovanja specijalnih predstavnika glavnog tajnika UN-a trebaju jednoglasno potvrditi 15 članica Vijeća sigurnosti.

Salam Fajad (64), bivši dužnosnik MMF-a školovan u Teksasu, bio je palestinski premijer od 2007. do 2013. Međunarodna zajednica bila je zadovoljna njegovom borbom protiv korupcije i radom na razvoju palestinskih institucija.

Guterres je izabrao Fajada za nasljednika Martina Koblera, njemačkog diplomata koji je na toj dužnosti bio od studenoga 2015.

Kopirati
Drag cursor here to close