Kigeli V.

Umro posljednji kralj Ruande

Vijesti / Flash | 17. 10. 2016. u 08:31 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posljednji kralj Ruande Kigeli V., koji je vladao tom ističnoafričkom državom manje od godinu dana prije nego što je izbjegao u inozemstvo i nastanio se u SAD-u, umro je u nedjelju u 80. godini.

Rođen kao Jean-Baptiste Ndahindurwa, kralj Kigeli došao je na vlast 1959. da bi godinu dana kasnije bio prisiljen napustiti zemlju zbog sukoba s belgijskim kolonijalnim vladarima. Monarhija je ukinuta 1961.

Kralj je počeo novi život na istoku Afrike, u Keniji i Ugandi i potom otišao u SAD gdje se 1992. trajno nastanio u predgrađu Washingtona.

Prijestolje je preuzeo nakon smrti polubrata Mutare III., koji je pod nerazjašnjenim okolnostima umro uoči "socijalne revolucije" Hutija koja je izazvala zbijeg stotina tisuća Tutsija.

Većina njih nije se vratila u rodnu Ruandu sve nakon genocida 1994. u kojem je ubijeno oko 800.000 ljudi, većinom pripadnika te manjine.

Kigeli V. je Tutsi, ali prema tradiciji kralj predstavlja sve etničke skupine.

Monarhija je ukinuta na referendumu u rujnu 1961., a iduće godine Ruanda je stekla neovisnost.

Izbjegli kralj je u SAD-u vodio zakladu Kralj Kigeli V. za pomoć izbjeglicama iz Ruande.

Časopis iz Washingtona je 2013. objavio članak o Kigeliju koji je živio u socijalnom stanu i živio od donacija u Oaktonu u saveznoj državi VIrginiji.

"Zovu me kraljem Afrike", rekao je tada Kigeli. "To je dobar osjećaj", dodao je.

Desetljećima je govorio da bi se volio vratiti u domovinu, malenu, podijeljenu naciju i jednu od najsiromašnijih država na svijetu, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close