rUSIJA

Umro Jevgenij Primakov

Vijesti / Flash | 26. 06. 2015. u 10:37 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši ruski premijer i glavni špijun iz 90-ih godina Jevgenij Primakov umro je u petak u Moskvi u 85. godini, priopćio je Kremlj.

Bio je direktor vanjskih obavještajnih službi od 1991. do 1996. godine, prije nego što ga je predsjednik Boris Jeljcin imenovao za premijera na nekoliko mjeseci, od rujna 1998. do 1999. godine.

''Predsjednik Vladimir Putin je obaviješten o smrti Jevgenija Primakova'', izjavio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

"Bio je to državnik, naučnik, političar. Iza njega j ostalo veliko naslijeđe", kazao je Peskov.

Tijekom svoje karijere, Primakov se trudio da se čuje glas Rusije na međunarodnoj sceni protiveći se rastu moći SAD-a.

Kada je postao premijer, Primakov je na simboličan način obilježio prekid između Rusije i SAD-a naredivši u ožujku 1999. godine pilotima koji su ga vozili u Washington na pregovore o pomoći MMF-a da naprave polukrug iznad Atlantika, nakon što je saznao da je NATO granatirao Jugoslaviju.

Prije nego što je preuzeo dužnost ministra vanjskih poslova (1991-1996), Primakov je bio na čelu vanjskih obavještajnih službi.

Kada je izabran za poslanika u Dumi, povezao se s gradonačelnikom Moskve Jurijem Lujkovom radi formiranja opozicione koalicije lijevog centra i kandidiranja za predsjednika u ožujku 2003. Na kraju se povukao i ostavio slobodan prostor Vladimiru Putinu.

Primakov se 2011. godine povukao sa svih dužnosti i iz političkog života.

Kopirati
Drag cursor here to close