Poznati političar i istaknuti član HDZ-a

Umro Dragan Vrankić

Vrankić je rođen 23.01.1955. godine u Trebižatu, Općina Čapljina. Osnovnu školu i gimnaziju završio u rodnom mjestu. Stekao je zvanje diplomiranog ekonomiste na Fakultetu za turizam i vanjsku trgovinu u Dubrovniku.
Vijesti / Flash | 06. 10. 2019. u 10:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dragan Vrankić bosanskohercegovački političar i istaknuti član stranke Hrvatske demokratske zajednice umro je u nedjelju 6. listopada.

Vrankić je rođen 23.01.1955. godine u Trebižatu, Općina Čapljina. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u rodnom mjestu. Stekao je zvanje diplomiranog ekonomiste na Fakultetu za turizam i vanjsku trgovinu u Dubrovniku.

Svoju političku karijeru počinje kao zamjenik ministra financija u Vladi Hercegovačko-neretvanske županije, a poslije toga je dva puta biran za zastupnika u saboru Federacije Bosne i Hercegovine. Od 2003. do 2006. godine obnašao je dužnost ministra financija Federacije Bosne i Hercegovine.

Na općim izborima 2006. godine izabran je za zastupnika u Zastupnički dom PS BiH, ali je tu dužnost napustio kada je izabran za ministra trezora i financija Bosne i Hercegovine.

Foto: Bljesak.info / Dragan Vrankić

Kao ministar financija i trezora BiH vršio je i dodatne funkcije: guvernera BiH za Međunarodni monetarni fond (MMF), člana Fiskalnog vijeća BiH, Stalnog odbora za financijsku stabilnost BiH, nacionalnog koordinatora za Instrument pretpristupne pomoći (IPA), predsjedavajućeg Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje BiH, člana Upravnog odbora Agencije za osiguranje depozita BiH te člana Stalnog zajedničkog odbora visokih predstavnika država nasljednica bivše Jugoslavije.

U razdoblju od 2010. do 2014. bio je zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH ga je, 28.10.2015., a Dom naroda 10.11.2015. imenovao za generalnog revizora Ureda za reviziju institucija Bosne i Hercegovine, što je bila zadnja funkcija koju je obnašao.

Ispraćaj i pogreb će biti održani 7. listopada u 16 sati u Trebižatu.

Kopirati
Drag cursor here to close