Ana

Umrla posljednja, neokrunjena kraljica Rumunjske

Vijesti / Flash | 14. 08. 2016. u 06:59 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tisuću uzvanika, među kojima predstavnici nekoliko kraljevskih obitelji, odali su u subotu u Bukureštu počast kraljici Ani koja je umrla u dobi od 92 godine, na obredu kojem nije nazočio njezin suprug bivši kralj Mihael I. Rumunjski.

"Okrećemo novu stranicu povijesti. Ana je bila posljednja kraljica Rumunjske, iako nikada nije bila okrunjena", rekla je Adriana Chiriac, umirovljena liječnica i uvjerena monarhistkinja koja je nazočila pogrebu, prenijela je HIna.

Potomkinja kralja Luja XIV. rođena u Parizu 1923., Ana se udala za Mihaela Rumunjskog 1948., godinu dana nakon što je on abdicirao pod pritiskom komunista.

Umrla je 1. kolovoza u bolnici u švicarskom gradu Morges. Njezino tijelo prebačeno je u Rumunjsku, gdje joj je više tisuća ljudi posljednjih dana odalo počast.

Bivši kralj, (94), koji živi u Švicarskoj izrazio je žaljenje što ne može nazočiti pogrebu zbog narušenog zdravlja. Subota je dan žalosti u Rumunjskoj, gdje je bivša kraljevska obitelj jako popularna, iako je samo manjina Rumunja sklona povratku monarhije.

Kopirati
Drag cursor here to close