Čović o 'suradnji'

Umjesto da zajednički radimo, jedni drugima podmećemo

Vijesti / Flash | 27. 01. 2017. u 07:36 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koliko god aktualna koalicija u vlasti u BiH nema alternativu, ne vidim nijednog razloga da žitelje BiH maltretiramo time što se nadmudrujemo oko nekih odluka i već narednog tjedna informirat ću svoje stranačko tijelo, a onda i javnost, o našim narednim potezima, kazao je u razgovoru za „Dnevni avaz" Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH i lider HDZ-a, komentirajući stanje u koaliciji.

Pojasnio je kako se stranački lideri već mjesecima sastaju, ali da se svaki put iznova samo konstatira da se međusobni dogovori ne poštuju, što se odražava na sveukupnu situaciju i odnose u BiH.

''Mislim da je najbolje da jedni drugima kažemo u oči, da ako želimo biti u vlasti, onda radimo, a ako ne želimo, da onda kažemo da je to tako. Nadam se da do toga neće doći, ali bojim se da smo na prekretnici kada su te stvari u pitanju'', kaže Čović.

Komentirajući činjenicu da se nijedan od lidera koalicije iz FBiH nije obratio medijima nakon ovotjednog sastanka koji je organizirao Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Čović je kazao da je tome doprinijelo opće nepovjerenje i očigledno nezadovoljstvo proizašlo iz toga što se ne provode dogovorene stvari.

''Recimo, u srijedu je zamisao bila da pričamo o akcizama, o kojima pričamo već šesti ili sedmi susret, i rekao sam da je moja zamolba da resorni ministar i predsjedavajući Vijeća ministara, koji su bili tu, provedu dogovoreno, a ne da se to više stavlja na dnevni red'', kazao je Čović.

Brojni su primjeri, kaže Čović, gdje koalicijski partneri, umjesto da zajednički rade, jedni drugima podmeću.

''Pričamo da ćemo graditi autoceste, a onda jedni drugima podmećemo. Imamo korektnog direktora „Autocesta", onda mu onemogućavamo da radi. Kad jedna strana predlaže popravke nekih zakonskih rješenja, druga se trudi da se to ne dogodi. Dosadašnjom suradnjom ili našom neiskrenošću mi smo mogli maskirati ovu situaciju, ali više nećemo moći. Mislim da je korektno i otvorenije ljudima reći da mi ne radimo svoj posao'', smatra Cović.

Rekaoje i kako je zajednički stav lidera da sljedećih dana organiziraju bilateralne susrete i da „vidimo gdje smo".

Najavio je da će nakon ovotjednog susreta s Fahrudinom Radončićem, liderom SBB-a, više susreta s Bakirom Izetbegovićem, predsjednikom SDA, sljedećeg tjedna sastanke HDZ imati sa SDA, SDS-om i PDP-om, i to na razini stranačkih izaslanstava.

Kopirati
Drag cursor here to close