participacija

Umirovljenici HNŽ podržali kampanju Naše stranke 'Markica po markica'

Vijesti / Flash | 10. 11. 2016. u 12:23 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Naša stranka upriličila je danas radni sastanak s brojnim predstavnicima udruga umirovljenika iz HNŽ kako bi aktualizirala problematiku plaćanja participacije u zdravstvenoj zaštiti za one skupine građana koje su odlukom Vlade FBiH oslobođenje plaćanja.

Naime, s ciljem izjednačavanja prava pacijenata u FBiH, Parlament je 2009. godine donio Odluku o maksimalnim iznosima neposrednog sudjelovanja osiguranih osoba u troškovima zdravstvene zaštite, kojom je, između ostalog, precizno definirano koje osobe su oslobođenja plaćanja participacije.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine oslobodila je plaćanja participacije za 14 ugroženih skupina, a između ostalog i za umirovljenike s minimalnim mirovinama, kao i za starije od 65 godina bez primanja. Ipak, Vlada HNŽ i dalje ignorira tu odluku ili je samo djelomično provodi.

Udruge umirovljenika iz HNŽ podržale su zahtjeve Naše stranke, potpisavši zajedničku izjavu, te se pridružila kampanji ''Markica po markica'', kojom se od Skupštine HNŽ traži hitno usklađivanje županijske odluke s onom federalnom. Posebno je naglašena teška pozicija umirovljenika, najugroženije skupine stanovništva, koji su osuđeni da žive s mizernim mirovinama, a kojima je zdravstvena zaštita potrebnija nego ikome.

Najavljene su naredne etape kampanje, zajednički štandovi na ulicama hercegovačkih sredina, kao i upućivanje zajedničkih zahtjeva Skupštini HNŽ. Razgovarano je i o drugim inicijativama iz ove oblasti.

Kopirati
Drag cursor here to close