Poskupile osnovne životne namirnice

Umirovljenici FBiH: Povećanje mirovina ili prosvjedi!

U slučaju da Upravni odbor Saveza ne naiđe na razumijevanje u zahtjevu za povećanje mirovina, obvezan je da organizira mirne prosvjede i odredi vrijeme održavanja.
Vijesti / Flash | 23. 09. 2021. u 12:41 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upravni odbor Saveza udruženja umirovljenika Federacije BiH održao je sastanak sa predsjednicima svih općinskih/gradskih udruženja umirovljenika i predsjednicima županijskih saveza udruženja umirovljenika, te zaključio da je materijalni i socijalni položaj umirovljenika ispod granice socijalnog minimuma.

To je, kako su priopćili, uzrokovano neusklađivanjem mirovina u 2021.godini i enormnim i svakodnevnim poskupljenjima osnovnih životnih namirnica.

''Pandemija koronavirusa je razotkrila slabu organizaciju i neučinkovitost zdravstvene zaštite umirovljenika, što je uzrok velikog postotka umrlih u proteklom razdoblju. Predsjednici općinskih/gradskih udruženja umirovljenika su izrazili ogromno nezadovoljstvo s odnosom zakonodavne i izvršne vlasti Federacije prema umirovljenicima i zahtijevaju da Upravni odbor Saveza poduzme energičnije mjere na rješavanju navedenih problema'' - priopćeno je iz Upravnog odbora Saveza.

Na sastanku su usvojeni konkretni zaključci među kojima je taj da se zadužuje Upravni odbor Saveza da putem Federalnog zavoda PIO/MIO, federalnih ministarstava rada i socijalne politike, te financija, a u koordinaciji sa premijerom Federacije BiH, iznađe rješenje za izvanredno povećanje svih mirovina u Federaciji, osim najviših, najkasnije do 25. listopada.

U slučaju da Upravni odbor Saveza ne naiđe na razumijevanje u zahtjevu za povećanje mirovina, obvezan je da organizira mirne prosvjede i odredi vrijeme održavanja.

Također, obvezuje se Upravni odbor Saveza da pokrene inicijativu putem Federalnog ministarstva zdravlja da se u cilju učinkovitije i racionalnije zdravstvene zaštite u ravnopravan položaj stave državne i privatne zdravstvene ustanove, kako bi se smanjili redovi za čekanje na zdravstvene usluge i umirovljenici bili pošteđeni plaćanja privatnih zdravstvenih usluga.

Osim navedenog, zahtjeva se hitan sastanak s premijerom i resornim ministrima radi što kvalitetnijeg i zajedničkog rješenja prisutnih problema i traženih zahtjeva, naveo je u priopćenju Upravni odbor Saveza.

Kopirati
Drag cursor here to close