Umrli vs rođeni

Umire devet kantona

Čak devet kantona u Federaciji u ovoj godini nije imao veći broj rođenih od broja umrlih…
Vijesti / Flash | 21. 08. 2019. u 10:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosni i Hercegovini je u prva tri mjeseca ove godine nastavljen trend povećanja broja umrlih u odnosu na broj rođenih.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, od siječnja do ožujka u našoj zemlji rođeno je 6.189 djece, a umrlo je 10.249 osoba.

Od ovog broja, njih 5.793 osobe umrle su u Federaciji BiH, piše Dnevni avaz navodeći kako se jednostavnim izračunom dođe do podatka da svakog dana umre čak 113 osoba.

Federalni zavod za statistiku objavio je nedavno podatke prema kojima je u prvih šest mjeseci 2019. godine u Federaciji umrla čak 10.861 osoba! Alarmantan je podatak da, kad se sumiraju svi podaci do lipnja, čak devet kantona u Federaciji u ovoj godini nije imao veći broj rođenih od broja umrlih. Samo je u Srednjobosanskom kantonu u lipnju rođeno više osoba nego što je umrlo.

Sociolog Amer Osmić s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu kazao je za Avaz da se nastavio trend sve većeg umiranja građana, a manjeg rađanja. Alarmantno je to, ali će se taj broj, prema procjenama, nastaviti povećavati.

''Sljedećih godina doći će do izražaja konstantan odlazak stanovništva u dobi od 18 do 35 godina. Mladi odlaze, u inozemstvu zasnivaju obitelji. Nažalost, još nemamo pronatalitetnu politiku, koja bi odgovorila adekvatno na sve ono što nas je pogodilo u posljednjih nekoliko godina'', kaže Osmić.

Ističe da će se taj domino-efekt osjetiti još više u narednih godinu-dvije. Sada, kaže, dolaze do izražaja podaci o odlasku mladih, koji se bilježi već tri ili četiri godine.

Avaz navodi kako je u 2018. godini rođeno 28.555 djece što je najmanje u posljednjih deset godina od kada su dostupni podaci Agencije za statistiku BiH. Godinu ranije, rođeno je 29.158 beba, a 2016. još više - 29.276.

Kopirati
Drag cursor here to close