Dokazi

Uloženi materijalni dokazi za zločine u Mostaru

Vijesti / Flash | 08. 11. 2016. u 21:42 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku suđenja za zločin počinjen na području Mostara, Tužiteljstvo BiH je zatražilo vještačenje zdravstvenog stanja zaštićene svjedokinje koja tvrdi da ne može pristupiti suđenju.

Tužitelj Emir Neradin je rekao da je u više navrata pokušao kontaktirati zaštićenu svjedokinju S-1 te da su na kraju otišli do nje i da im je kazala kako zbog zdravstvenog stanja ne može pristupiti suđenju.

"Ona želi svjedočiti, ali nije u stanju. Dvije osobe se o njoj brinu svakodnevno", rekao je tužitelj. Neradin je predložio Sudskom vijeću da se uradi vještačenje zdravstvenog stanja svjedokinje kako bi se zaključilo da li je sposobna svjedočiti ili ne.

Također je predloženo, ukoliko vještak ocijeni da svjedokinja ne može doći u Sud BiH, da joj se omogući da svjedoči iz mjesta blizu adrese na kojoj stanuje.

Zaštićena svjedokinja S-1 je trebala dati iskaz na suđenju Saši Savinoviću, optuženom da je od svibnja 1993. do kraja te godine, kao pripadnik Antiterorističke grupe 'Kažnjenička bojna – Benko Penavić' Hrvatskog vijeća obrane (HVO), sudjelovao u ubojstvima i prisilnom preseljenju civilnog bošnjačkog stanovništva na području Mostara.

Na današnjem ročištu Tužiteljstvo BiH je uložilo i set od preko 30 materijalnih dokaza, među kojima i fotodokumentaciju ekshumacije na lokalitetu Balinovac, kao i fotografije pripadnika Antiterorističke grupe, na kojima se nalazi optuženi Savinović.

Također je uložen niz zapovijedi HVO-a iz perioda obuhvaćenog optužnicom, a kojima Tužiteljstvo nastoji dokazati da je HVO odgovoran za ubojstva i prisilna preseljenja civilnog bošnjačkog stanovništva na području Mostara. Suđenje se nastavlja 30. studenog, navodi BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close