Tužiteljstvo BiH

Uložena žalba na presudu Albini Terzić za ratne zločine u Varešu

Vijesti / Flash | 04. 01. 2013. u 13:41 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nezadovoljno visinom izrečene kazne, Tužiteljstvo BiH uložilo je žalbu na prvostupanjsku presudu u predmetu protiv Albine Terzić, koja je prvostupanjskom presudom osuđena na jedinstvenu kaznu zatvora od pet godina zbog kaznenog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZ-a BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, uputio je Apelacijskom odjeljenju Suda BiH žalbu na prvostupanjsku presudu u predmetu protiv Albine Terzić, zvane Nina, rođene 29. 02. 1972. godine u Varešu, nastanjene u Mostaru, državljanke Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Prvostupanjskom presudom Suda BiH od 19. 10. 2012. godine, Albina Terzić proglašena je krivom za kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1. točka e) KZ-a BiH i izrečena joj je jedinstvena kazna zatvora u trajanju od pet godina.

Albina Terzić tereti se da je za vrijeme rata u BiH, kao pripadnica Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane, od svibnja 1992. godine pa do sredine srpnja iste godine, u Odžaku, postupajući suprotno članu 3. Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata od 12. 08. 1949. godine, sama ili sa drugim pripadnicima HVO-a, sudjelovala u nečovječnom postupanju prema civilima srpske nacionalnosti koji su bili nezakonito zatvoreni u Osnovnoj školi u Odžaku i tvornici "Strolit" u Odžaku.

U optužnici se navodi kako je optužena Albina Terzić, u navedenom razdoblju, u OŠ u Odžaku gdje su bili protupravno zatvoreni civili srpske nacionalnosti, nečovječno postupala prema zatvorenicima. Udarala ih je policijskom palicom po vratu, ramenima i glavi, šamarala ih, na njih huškala psa, te mučila, zlostavljala, ponižavala i vrijeđala na različite načine, uključujući i prisiljavanje zatvorenika na seksualni odnos ili drugi oblik teškog seksualnog nasilja.

Albina Terzić se tereti i da je posjećivala zarobljenički objekt formiran u tvornici "Strolit" u Odžaku, u kojem su nezakonito bili zatvoreni civili srpske nacionalnosti, te sudjelovala u nečovječnom postupanju prema njima.

Tužiteljstvo BiH, nezadovoljno visinom izrečene kazne, uputilo je 24. prosinca 2012. godine Apelacijskom odjeljenju Suda BiH žalbu na prvostupanjsku presudu.

Kopirati
Drag cursor here to close