(Ne)sigurnost

Ukrajinski separatisti proglasili izvanredno stanje i 'zauzeli' zračnu luku u Donjecku

Vijesti / Flash | 26. 05. 2014. u 14:38 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Separatisti u istočnoj Ukrajini proglasili su u ponedjeljak izvanredno stanje nakon što su preliminarni rezultati ukrajinskih predsjedničkih izbora pokazali da je milijarder Petro Porošenko na njima pobijedio u prvom krugu osvojivši 54 posto glasova.

Čelnik samoproglašene narodne republike Donjeck Denis Pušilin objavio je izvanredno stanje u intervjuu za ruske medije objavivši to i na svome profilu na Twitteru.

Glavni je zadatak sada čišćenje teritorija ove republike od ukrajinske vojske, rekao je Pušilin ruskoj državnoj agenciji Itar-Tass.

Naoružani proruski pobunjenici zatvorili su zračnu luku u Donecku na istoku Ukrajine, objavili su predstavnici aerodromskih vlasti, prenose agencije.

'Deseci naoružanih predstavnika samoproglašene Narodne Republike Donejck došli su u zračnu luku Sergej Prokofjev rano ujutro i zatražili povlačenje ukrajinskih vojnika, izjavio je predstavnik službe za medije u zračnoj luci Dmitrij Kosinov. Dodao je da nije bilo nasilja.

Dogodilo se to dan nakon predsjedničkih izbora na kojima su pobunjenici u većem dijelu istočne Ukrajine spriječili izlazak birača na predsjedničke izbore. Na izborima je u tom dijelu Ukrajine bilo otvoreno samo 20 posto birališta, a mnogi su birači odbili glasovati strahujući za sigurnost. U Donecku u kojem živi milijun ljudi nije bilo otvoreno nijedno biralište.

Budući ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izjavio je na konferenciji za novinare u Kijevu da neće dopustiti proruskim separatistima da istok zemlje, zahvaćen oružanom pobunom, pretvore u Somaliju.

Najavio je sastanke s ruskim vodstvom u lipnju kako bi se vratila stabilnost koja neće biti moguća bez sudjelovanja Moskve.

'Nadam se da će Rusija podržati naše napore da se riješi stanje na istoku Ukrajine', rekao je Porošenko.

Najavio je da je spreman razgovarati sa separatistima koji su položili oružje, ali ne s teroristima te da će se koristiti svim legalnim sredstvima da osigura povratak Krima Ukrajini.

Kopirati
Drag cursor here to close