Antonov AN 32P

Ukrajinci ustupili protupožarnog Antonova Crnoj Gori

Vijesti / Flash | 19. 07. 2017. u 06:45 D.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Aktivni požari u Crnog Gori na primorju i u središnjoj regiji su svi pod kontrolom, a sinoć je na tivatski aerodrom sletio ukrajinski protupožarni zrakoplov AN 32P kapaciteta 8.000 litara vode.

Kanader iz Ukrajine sletio je s devet članova posade i pratećeg osoblja oko 20.30 sati, a u Crnu Goru je došao kroz NATO-ov mehanizam za civilnu pomoć, prenosi RTCG.

Riječ je o zrakoplovu tipa Antonov AN32P čiji je kapacitet 8.000 litara vode, koji će s dva "dromadera" Direktorata za izvanredne situacija MUP-a gasiti požare na poluotoku Luštica.

Zrakoplov, kako se navodi, vodenu bombu od osam tona na požarište baca s visine od samo 40-50 metara, pri brzini od 240-260 km /h.

Danas se očekuje dolazak švicarskog višenamjenskog helikoptera Super puma, prenosi Tanjug.

Pomoć crnogorskim vatrogascima pružit će i protupožarni zrakoplov Air Tractor iz Izraela, kapaciteta 3000 litara vode, koji bi bio operativan narednih dana.

Predsjednik Bugarske Rumen Radev obavijestio je crnogorskog kolegu Filipa Vujanovića o spremnosti te zemlje, kao NATO saveznice i prijatelja, da odmah uputi specijalizirani helikopter za gašenje požara koji bi u tijeku današnjeg dana intervenirao na najkritičnijim mjestima požara u Crnoj Gori.

Također, Ministarstvo unutarnjih poslova Crne Gore u priopćenju je zahvalilo na podršci koju su, u kritičnim trenucima, iskazale Republika Srbija i Bosna i Hercegovina.

Požar na hercegnovskoj strani Luštice je pod kontrolom, ali se požar rasplamsao u zaleđu Herceg Novog.

U općinama Tivat i Herceg Novi aktivni su požari duž puta Solila-Topliš, duž sela Đuraševići, Zabrđe i Krašići.

Kopirati
Drag cursor here to close