Rat u Ukrajini

Ukrajinci tvrde da je kod Hersona poginulo stotinu Čečena

Robot avatar je proizveden uz državnu podršku, a sastoji se od 52 dijela tijela, uključujući oči, usta i zglobove. Dijelovi tijela se mogu kontrolirati na daljinu
Vijesti / Flash | 26. 10. 2022. u 09:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kod Hersona, koji je pod ruskom okupacijom, u utorak je pod topničkim napadima poginulo više od stotinu čečenskih vojnika, tvrde ukrajinski izvori.  Pod granatiranjem su se našli vojnici koje je poslao čečenski vođa Ramzan Kadirov, iako se informacija nije mogla neovisno provjeriti, navodi Reuters.

Čečenska jedinica bila je smještena u školi u selu na drugoj obali rijeke Dnjepar nakon povlačenja iz Hersona te su putem fotografija na društvenim mrežama sami otkrili gdje se nalaze.  Oporbeni čečenski Telegram kanal 1Adat ustvrdio je da su pripadnici kadirovske pukovnije, koji su bili smješteni u školi, granatirani te da ih je oko stotinu poginulo.

Kadirov nije komentirao sami događaj, ali je svoje nezadovoljstvo iznio na društvenim mrežama, nazivajući ruski pristup Ukrajini slabim.

Institut za rat: Siloviki su sve nezadovoljniji. Izravno su se sukobili s Putinom

Članovi ruske frakcije silovika nastavljaju izražavati svoje nezadovoljstvo situacijom u Ukrajini, što ukazuje na to da će se ruski predsjednik Vladimir Putin dugoročno i dalje boriti da umiri proratno biračko tijelo.

Frakcija ruskih silovika odnosi se na ljude sa značajnim bazama moći unutar Putinova unutarnjeg kruga koji raspoređuju borbene snage u Ukrajini. Čečenski vođa Ramzan Kadirov požalio se da je ruski odgovor na navodne ukrajinske napade na ruski teritorij bio "slab", napominjući da Rusija mora "izbrisati ukrajinske gradove sa zemlje."

Ruski silovici također su se izravno sukobili s Putinom u vezi s razvojem ruskog rata u Ukrajini, što dodatno naglašava njihov značaj unutar ruskih struktura moći. The Washington Post, pozivajući se na američke obavještajne službe, otkrio je da je financijer grupe Wagner Jevgenij Prigožin oštro kritizirao rusko Ministarstvo obrane (MO) u privatnom razgovoru.

Prigožin je navodno optužio rusko Ministarstvo obrane da se uvelike oslanja na Wagnerove snage, dok nije uspjelo financirati skupinu ili osigurati potrebne resurse.

Ukrajina: Rusi napreduju prema Bahmutu i Avdijivki

Ruske snage nastavljaju s ofenzivom u smjeru strateški važnih ukrajinskih gradova Bahmutu i Avdijivki u istočnoj regiji Donbas, objavio je ukrajinski guverner Donjecke oblasti Pavlo Kirilenko.

Guverner je objavio da je u napadima na Bahmut jučer ubijen jedan civil.

"Rusi će odgovarati za sve zločine počinjene u našoj zemlji", napisao je Kirilenko.

Proruska vlast: U tijeku je veliko pregrupiranje ukrajinske vojske u smjeru Zaporižja

Ukrajinske oružane snage započele su veliko pregrupiranje u smjeru Zaporižja i pripremaju napad, rekao je Volodimir Rogov, član glavnog vijeća uprave regije Zaporižja, prenosi ruska državna novinska agencija RIA.

"U tijeku je konfrontacija, odvijaju se topnički dvoboji. Napad se odvija i izravno u smjeru Zaporižja - u regije Orehovo i Huliaipole s izgledima za napad na Vasiljevku, na Pologe", rekao je proruski dužnosnik.

U gradu Vasiljevki nalazi se kontrolni punkt između Ukrajine i teritorija koji je Rusija anektirala.

U tijeku je ukrajinska ofenziva koja je dosad bila koncentrirana na susjednu regiju Herson i napredovanje prema okupiranom gradu Hersonu.

Britansko obavještajci: Partizani dižu pruge u zrak, to sve više brine Rusiju

Britansko ministarstvo obrane objavilo je najnoviji izvještaj svojih vojnih obavještajaca o ratu u Ukrajini. U njemu navodi kako je 24. listopada guverner ruske regije Belgorod objavio da je eksploziji uređaj oštetio prugu u blizini sela Novožibkovo, oko 15 kilometara od granice Rusije i Bjelorusije. Radi se o pruzi na glavnoj željezničkoj vezi između Rusije i južne Bjelorusije, navode Britanci.

Ruska anti-ratna skupina Zaustavite vagone (STW) preuzela je odgovornost za napad. To je već šesti slučaj napada na rusku željezničku infrastrukturu za koju je od lipnja STW preuzeo odgovornost, ističu obavještajci te podsjećaju da se radi o dijelu šireg trenda napada na željeznice u Rusiji i Bjelorusiji. Ruske vlasti ranije su pokušale ograničiti online aktivnosti STW-a, navode.

Ruska vojska se za prijevoz snaga prema Ukrajini prvenstveno služi željeznicom, navodi se u izvješću. No, s mrežom željeznica dugom više od 33.000 kilometara, koja mahom prelazi preko izoliranih područja, ekstremno je izazovno osigurati sustav od fizičkih prijetnji. Zbog toga će rusko vodstvo biti sve zabrinutije da se tako mala skupina građana dovoljno protivi sukobu u Ukrajini da su spremni i na fizičku sabotažu, zaključuje se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close