Obnova vlasti

Ukrajina u ratu glasuje na prijevremenim parlamentarnim izborima

Vijesti / Flash | 26. 10. 2014. u 12:30 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajina glasuje u nedjelju na prijevremenim parlamentarnim izborima koji bi trebali obnoviti vlast i posvetiti prozapadnoj orijentaciji bivše sovjetske republike koja se bori s proruskim separatistima na istoku.

U simboličkom gestu, predsjednik Petro Porošenko, u kamuflažnoj uniformi, stigao je u tijeku jutra u Kramatorsk, grad na pobunjeničkom istoku kojega su vratile ukrajinske snage, da bi pozdravio "podvig vojnika kojima smo zahvalni za naše mirne živote".

''Nadam se da će rat prestati poslije izbora'', naglasio je Valerij Antonenko, na glasačkom mjestu sjeverno od Kijeva, gdje se požurilo pedesetak birača na otvaranje u 06.00 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Ove parlamentarne izbore je sazvao predsjednik Petro Porošenko, izabran u svibnju u prvom krugu, kako bi definitivno okrenuo stranicu režima proruskog predsjednika Viktora Janukoviča, svrgnutog nakon nekoliko mjeseci prozapadnih nemira na Majdanu u Kijevu.

Međutim, oni su u sjeni sukoba između ukrajinskih snaga i proruskih separatista u rudarskom bazenu Donbasa u kojem je prema UN-u bilo 3.700 mrtvih od travnja i više od 800.000 ljudi prisiljeno da pobjegne iz svojih domova.

Oko pet milijuna birača, od 36 milijuna u zemlji, neće moći glasati, na Krimu, pripojenom Rusiji u ožujku, i u zonama koje kontroliraju separatisti na istoku. Dvadeset i sedam mjesta u parlamentu ostaje prazno.

U Donjecku, glavnom uporištu pobunjenika, stanovnici ignoriraju izbore i očekuju one koje separatisti planiraju održati 2. studenog.

Nekoliko ukrajinskih vojnika angažiranih na istoku rekli su za novinsku agenciju AFP da ne mogu glasati.

''Ovo predstavlja nepoštovanje i nepovjerenje koju vlast pokazuje prema vojnicima'', protestirao je Roman Semčičin.

Kopirati
Drag cursor here to close