Kako mi pomažemo

Za Ukrajinu nije bilo entitetske većine u Parlamentu BiH

Na današnjoj hitnoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Sarajevu razmatrali su nekoliko zaključaka koji se tiču pomoći Ukrajini.
Vijesti / Flash | 04. 03. 2022. u 16:26 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na današnjoj hitnoj sjednici u Sarajevu razmatrali su nekoliko zaključaka koji se tiču pomoći Ukrajini, ali nije bilo dovoljno entitetske većine za njihovu podršku budući da sjednici nisu prisustvovali zastupnici iz Republike Srpske.

Tako nije bilo dovoljno entitetske podrške za zaključak poslanice Saveza za bolju budućnost (SBB) Edite Đapo kojim Zastupničkom dom poziva sve zemlje članice Vijeća za provedbu mira (PIC) da hitno suspendira Rusiju iz tog tijela jer je ta zemlja izvršila agresiju na Ukrajinu i kao takva ne može promovirati i implementirati mir u Bosni i Hercegovini.

Ni zaključak predsjedavajućeg Doma Denisa Zvizdića kojim se traži od Vijeća ministara da bez odlaganja iz tekuće rezerve budžeta BiH izdvoji sredstva 250.000 eura za pomoć Ukrajini nije imao dovoljno entitetske podrške.

Nisu prihvaćeni ni zaključci zastupnika Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) Jasmina Emrića koji se odnose na pozive svim razinama vlasti da donesu odluke kako bi se osigurala sredstva i poslala humanitarna pomoć stanovništvu Ukrajine.

Dovoljno zastupničke podrške nije bilo ni za prijedlog Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) o usvajanju rezolucije o osudi agresije na Ukrajinu kojoj se, između ostaloga, upozorava da su granice međunarodno priznatih zemalja nepovredive.

Isti ishod glasanja bio je i za zaključke zastupnika Naše stranke koji su predložili da Vijeće ministara BiH donose odluku kojom će biti produžen bezvizni boravak državljana Ukrajine s 30 na 90 dana te da se Ukrajincima dozvoli ulazak s osobnom kartom jer to sada mogu samo s putovnicama.

Također potrebnu entitetsku podršku nije imao ni njihov prijedlog da se raskine sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Ruske Federacije o bezviznom režimu jer nosioci diplomatski putovnica iz Rusije imaju mogućnost da 90 dana bez vize borave u Bosni Hercegovini.

Bez dovoljno entitetske podrške bio je i prijedlog dopredsjedavajuće Doma Borjane Krišto (Hrvatska demokratska zajednice - HDZ) koja je predložila zaključak kojim bi Zastupnički dom PSBiH podržao Rezoluciju Europskog parlamenta od 1. ožujka o ruskoj agresiji na Ukrajinu kao i Rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o Ukrajini i daje podršku institucijama Europske unije u aktivnostima u odgovoru na invaziju Rusije na Ukrajinu.

Predsjedavajući Doma Denis Zvizdić pojasnio je da će se zastupnici o ovim zaključcima izjašnjavati u drugom krugu glasanja čime je okončana današnja hitna sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close