Krim i Donbas

Ukrajina i Rusija zveckaju oružjem oko Krima

Vijesti / Flash | 11. 08. 2016. u 14:46 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao je u četvrtak kako je naredio svim vojnim jedinicama u blizini Krima i u istočnoj regiji Donbas stanje najviše pripravnosti nakon što je Rusija u srijedu optužila Kijev za upad u Krim.

U odvojenoj izjavi, glasnogovornik ukrajinske vojske rekao je kako Ukrajina od srijede održava ranije isplanirane vojne vježbe u južnoj Ukrajini.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je optužio Kijev da koristi terorističke taktike kako bi isprovocirao novi sukob i destabilizirao Krim, regiju koju je Moskva anektirala 2014. godine.

Ukrajina odbacuje ove optužbe, nazivajući ih ciničnim izgovorom za nove vojne prijetnje Ukrajini.

Ruska federalna sigurnosna služba (FSB) tvrdi kako su spriječili terorističke napade na Krimu. Nadalje, tvrde kako su napade isplanirale obavještajne službe ukrajinskog ministarstva obrane.

U izjavi FSB-a navodi se kako su planirali ciljati ključnu infrastrukturu na Krimu. Ističu kako je skupina infiltratora otkrivena u blizini grada Armajansk na sjeveru Krima, u blizini ukrajinske granice, u specijalnoj operaciji FSB-a tijekom proteklog vikenda, prenosi Advance.hr.

Navodi se kako je došlo do razmjene vatre te kako je jedan pripadnik FSB-a pritom ubijen. Pronađeno je 20 eksplozivnih naprava kućne izrade ekvivalentnih snage veće od 40 kila TNT-a. Također je pronađena municija, granate i drugo oružje ukrajinskih specijalnih snaga, navode se u izjavi.

Nadalje, tvrdi se kako su još dva pokušaja upada "ukrajinskih terorističkih skupina" spriječena u ponedjeljak. Navodno su u sukobu sudjelovala i ukrajinska oklopna vozila.

U izvještaju se navodi kako su u pripremi terorističkih napada sudjelovali pojedini ukrajinski i ruski državljani. Navodi se kako je skupina njih zarobljena te kako su neki od njih, među kojima se navodno nalaze i organizatori, priznali da su sudjelovali u ovoj akciji.

Uskoro je stigla i reakcija iz Ukrajine na ove tvrdnje - glasnogovornik ukrajinske obrambene obavještajne službe rekao je u razgovoru za Reuters kako su informacije izmišljene.

Ruska mornarica planira održati vježbe u Crnom moru u kojima bi radila na odbijanju podvodnih napada, objavile su ruske novinske agencije u četvrtak, citirajući ministra obrane.

"SAD zasad ne vidi da išta potvrđuje ruske optužbe o ukrajinskom upadu na Krim", rekao je u četvrtak američki veleposlanik u Ukrajini Geoffrey Pyatt, dodavši kako američke sankcije protiv Rusije ostaju na snazi dok se taj poluotok ne vrati Ukrajini.

"Rusija ima povijest čestih lažnih optužbi Ukrajine kako bi skrenuli pozornost sa svojih ilegalnih radnji", napisao je Pyatt na Twitteru.

Kopirati
Drag cursor here to close