Nikšić

Ukinuti županije i napraviti državu regija

Vijesti / Flash | 07. 07. 2014. u 10:31 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Imamo jako skup državni aparat za malu zemlju kakva je naša i on je ekonomski neodrživ. Mislim da je u ovom trenutku nerealno očekivati promjene ustava, ali u budućnosti svakako treba ići ka ukidanju županija, i nakon toga ka državi regija, a ne entiteta. Dakle, moje viđenje je da bi trebalo krenuti od rekonstrukcije Federacije BiH, a onda i cijele države'', rekao je premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić državnom tajniku za europske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Portugala Brunu Macaesa.

U središtu zanimanje portugalskog diplomate, koji boravi u radnoj posjeti našoj zemlji u sklopu višednevne posjete zapadnom Balkanu, bila su ekonomska, socijalna i politička pitanja, te načini na koje Europska unija može pomoći BiH, posebno nakon katastrofalnih poplava koje su zadesile našu zemlju, navedeno je iz Vlade Federacije BiH te naglašeno kako je posebna pozornost posvećena mogućim pravcima promjena Ustava FBiH i Ustava BiH.

Premijer Nikšić je istakao kompliciranu ustavno-pravnu strukturu Federacije i cijele države koja je nastala Daytonskim mirovnim sporazumom, što je, u tom trenutku, kako je rekao, bilo rješenje za zaustavljanje rata, ali da su njime vezane ruke onima koji bi pravili jednostavniju ustavnu strukturu BiH.

Macaes je federalnom premijeru postavio konkretno pitanje, a ono je glasilo je li BiH spremna za kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji.

''Gledajući ono što se pred nas sada postavlja kao uvjet nismo, ali zbog ovako komplicirane strukture države, nikada i ne bismo mogli biti. Međutim, mi pripadamo Europskoj uniji više nego neke zemlje koje su već u njezinom sastavu. Zbog niza specifičnosti i svega onoga što se ovdje dogodilo u bliskoj prošlosti Bosnu i Hercegovinu bi u Bruxellesu trebali prihvatiti kao kandidata za članstvo. Nadam se da će Bosna i Hercegovina uskoro biti u prilici pokazati da će približavanjem Europskoj uniji biti dio rješenja, a ne stalni problem'', istaknuo je Nikšić.

Macaes je najavio da će se Portugal, zajedno s ostalim članicama EU, aktivno uključiti u ovu konferenciju i, u granicama svojih mogućnosti, pomoći Bosni i Hercegovini u saniranju šteta nakon velike prirodne nesreće, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close