Prva stranka

Ukinuti financiranje političkih stranaka iz državnog proračuna

Vijesti / Flash | 04. 04. 2016. u 06:55 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prva stranka Bosne i Hercegovine poziva Parlamentarnu skupštinu BiH da pokrene zakonske procedure i ukine financiranja političkih stranaka iz državnog proračuna. Na osnovu financijskih izvještaja koje stranke redovno dostavljaju Središnjem izbornom povjerenstvu vidljivo je da oko 80 posto prihoda inkasiraju iz državnih proračunu, dok ostatak otpada na članarinu, donacije i druge izvore prihoda.

Izdvajanja iz proračuna za financiranje političkih stranaka svakako nisu beznačajna. Prema podacima za proteklih šest godina iz svih proračuna u BiH političkim strankama je isplaćeno ukupno oko 115 milijuna KM.

Za jednu siromašnu zemlju kakva je BiH ovakvo trošenje novca je besmisleno. Zato je neophodno ukinuti financiranje političkih stranaka iz proračuna, jer će samo na taj način biti jasno koje stranke su aktivne iz vlastitog interesa, a koje iskreno rade u interesu naroda BiH.

Podsjećamo da je financiranje političkih stranaka u BiH regulirano zakonom koji je usvojen 2012. godine. Prva stranka BiH smatra da taj zakon ima niz manjkavosti koje političkim strankama omogućavaju različite zloupotrebe. Izmjena tog zakona tražena je sa različitih strana, ali još uvijek ne postoji politička volja da se to provede u djelu, navodi se u priopćenju 'Prve stranke BiH'.

Kopirati
Drag cursor here to close