Instagram

Ukinuta prva presuda za terorizam u RS-u

Vrhovni sud Republike Srpske je u obrazloženju naznačio kako je bilo potrebno procijeniti može li optuženi ostvariti ono što navodi u objavi.
Vijesti / Flash | 23. 09. 2019. u 16:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo je presudu kojom je Milan Macura osuđen na uvjetnu kaznu od godinu dana zatvora zbog terorizma, te naložio održavanje novog suđenja.

Macura je prvostupanjskom presudom osuđen zbog poruke objavljene na Instagramu u kojoj je, između ostalog, naveo da je ''idealan materijal za samoubojicu'' i ''traži da mu netko pokloni 150 kg eksploziva C4 kako bi digao u zrak ''Zimzograd''.

Vrhovni sud Republike Srpske je u obrazloženju naznačio kako je bilo potrebno procijeniti može li optuženi ostvariti ono što navodi u objavi, te njegove motive za samo objavljivanje ovakve poruke.

''Prvostupanjski sud je cijenio, prije svega, sadržaj samih poruka, te iskaze svjedoka Optužbe Ostoje Barašina, Aleksandra Pastira i Milene Mijatović. Međutim, samo iz sadržaja prijetećih poruka ne može se sa sigurnošću zaključiti da je optuženi radnju prijetnje poduzeo u cilju ozbiljnog zastrašivanja građana i s ciljem ozbiljnog narušavanja, odnosno uništavanja osnovnih ustavnih, političkih, ekonomskih i društvenih struktura Republike Srpske. Isto tako, ni iz iskaza navedenih svjedoka Optužbe, koji su organizatori manifestacije 'Zimzogad' – u kojima navode da, kad su pročitali izvještaj poruka, osjećali su se ugroženo, s tim što je svjedok Milena Mijatović iskazala da se ona nije osobno osjetila ugroženom, već da joj nije bilo prijatno pročitati – ne proizlazi nesporan zaključak da je optuženi radnju prijetnje preduzeo u navedenom cilju'', stoji u odluci Vrhovnog suda.

Macurin branitelj Dragan Stupar je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) rekao kako je zadovoljan donesenom odlukom, te da treba sačekati ishod ponovnog suđenja.

Predmet je vraćen prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje, gdje će ''sud otkloniti nedostatke na koje je ukazano ovim rješenjem u pogledu ocjene izvedenih dokaza na glavnom pretresu, a ako ocijeni potrebnim, izvesti nove dokaze'', navedeno je u odluci Vrhovnog suda.

Kopirati
Drag cursor here to close