Bez retroaktivne primjene

Ukidanje "bijelog kruha" neće pogoditi Matanovića, Suljagića i Remetića

Vijesti / Flash | 02. 03. 2016. u 20:19 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojili su Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, kojim je predviđeno ukidanje takozvane naknade "bijeli kruh" za izabrane i imenovane zvaničnike.

U skladu s pozitivnim zakonskim propisima, usvojena promjena zakona neće se primjenjivati retroaktivno, što znači da neće pogoditi dužnosnike koji trenutno koriste ovu privilegiju.

Kako doznaje Slobodna Bosna, u Vijeću ministara BiH ovu privilegiju treutno koriste dva bivša dužnosnika, obojica iz DF-a: bivši ministar Slavko Matanović i bivši zamjenik ministra Emir Suljagić. 

Oni su uzeli naknade u narodu poznate kao "bijeli kruh" nakon smjene sredinom prosinca prošle godine, tako da će ovi bivši DF-ovi kadrovi u Vijeću ministara BiH i dalje primati plaću u punom iznosu od 2.847,94 KM (Matanović), odnosno 1.954,47 KM (Suljagić).

Inače, Suljagić je "povratnik u djelu" - pravo na "bijeli kruh" već je koristio nakon što je 2012. godine razriješen dužnosti ministra obrazovanja, znanosti i mladih u Sarajevskoj županiji.

U Vladi Federacije BiH privilegiju pod nazivom "bijeli kruh" korist jedan bivši ministar, također iz DF-a: Aleksandar Remetić, koji je ministarske dužnosti razriješen sredinom rujna protekle godine.

Ovu privilegiju tražila je i njegova kolegica, Snježana Soldat, no kako je ispunjavala uvjete za odlazak u mirovinu, njen zahtjev nije odobren. 

Matanović, Suljagić i Remetić privilegiju "bijelog kruha" koristit će 12 mjeseci nakon što su razriješeni funkcija.

 
Kopirati
Drag cursor here to close