Državna razina

Ukidanje ''bijelog kruha'' dobilo podršku nadležnog Povjerenstva

Vijesti / Flash | 23. 02. 2016. u 15:49 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Povjerenstva za financije i proračun Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) podržali su, u drugom čitanju, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

Predlagač zakona je Zastupnički dom, a na njemu nije bilo rasprave na sjednici Povjerenstva niti je bilo uloženih amandmana, a podržan je sa četiri glasa za i dva suzdržana.

Izmjene predviđaju da se briše član koji propisuje da izabrani dužnosnici i nositelji dužnosti, nakon prestanka javne dužnosti, imaju pravo na naknadu za produženje radnopravnog statusa dok ne steknu radnopravni status kod drugog subjekta ili ne ispune uvjete za mirovinu, a najduže godinu dana počevši od dana prestanka funkcije.

Ta naknada, poznatija kao "bijeli kruh", obuhvaćala je osnovnu neto plaću s dodatkom za minuli rad i poreze i doprinose u skladu s propisima koji reguliraju ovu oblast.

Izmjene ovog zakonskog rješenja predložio je svojevremeno zastupnik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Damir Arnaut, a Zastupnički dom je podržao takve izmjene.

Kako je danas istaknuo Arnaut, preostalo je još samo da zakon podrži i Dom naroda u drugoj fazi nakon čega bi zakon trebao biti objavljen u Službenim novinama i tako bi počela njegova primjena, odnosno "bijeli kruh" bi bio ukinut.

''Ukoliko pred zastupnicima bude prijedlog Vijeća ministara da se naknada za "bijeli kruh" ograniči na šest mjeseci, mi ćemo djelovati amandmanski kako bismo onemogućili ponovno uvođenje te naknade'', pojasnio je Arnaut.

Na sjednici je s preporukama usvojen Izvještaj o obavljenoj reviziji učinka o temi "Nabavka osobnih isprava - studija slučaja".

Usvojen je i zaključak kojim se traži od Vijeća ministara BiH i Agencije za identifikacijske isprave i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) da, u roku od šest mjeseci, izvijeste Povjerenstvo za financije i proračun o planiranim i poduzetim aktivnostima na realizaciji preporuka iz Izvještaja, te da o poduzetim aktivnostima upoznaju i Ured za reviziju institucija BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close