Suzbijanje korupcije

Ukida se Specijalno tužiteljstvo Republike Srpske

Vijesti / Flash | 10. 02. 2016. u 10:26 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Razmatranjem Prijedloga zakona o suzbijanju korupcije, organiziranog kriminala i najtežih oblika gospodarskog kriminala danas je u Banja Luci nastavljeno zasjedanje Narodne skupštine RS.

Ministar pravde RS Anton Kasipović obrazložio je da zakon predviđa da se u Tužiteljstvu RS osniva Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organiziranog i najtežih oblika gospodarskog kriminala koje je samostalno u svom radu.

Stupanjem na snagu tog zakona prestaje raditi Posebno tužiteljstvo za suzbijanje organiziranog i najtežih oblika gospodarskog kriminala, odnosno Specijalno tužiteljstvo RS, osnovano pri Okružnom tužiteljstvu Banja Luka.

Zakonom, čiji je predlagač Vlada RS-a, definira da posebnim odjelom Tužiteljstva rukovodi posebni tužitelj koji se imenuje po propisima i postupku, kao i zamjenik glavnog republičkog tužitelja RS-a.

Posebni odjel tužiteljstva nadležno je na cijeloj teritoriji Republike Srpske za provođenje istražnih radnji i kazneno gonjenje.

Prema predloženom zakonu u okviru Posebnog odjela tužiteljstva trebala bi se formirati Jedinica za istrage i sigurnost, koju čine načelnik Jedinice i tužiteljski istražitelji.

Donošenje tog zakona doprinijet će ispunjavanju obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koje se odnose na suradnju ugovornih strana u oblasti jačanja institucija i vladavinu prava, kao i obaveza koje se odnose na sprečavanje i borbu protiv organiziranog kriminala i drugih nezakonitih aktivnosti.

Protiv razmatranja tog zakona je opozicija u RS-u, jer smatraju da u tekstu tog propisa ima kontradiktoranosti i nedorečenosti te da se treba doraditi.

Kopirati
Drag cursor here to close