Boris Johnson

UK u četiri godine podržalo rad policijskih tijela u BiH s 1,8 milijuna funti

Vijesti / Flash | 06. 04. 2017. u 15:34 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson posjetio je Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) kako bi pobliže saznao kako Ujedinjeno Kraljevstvo podržava BiH u sprječavanju terorizma i organiziranog kriminala.

U razdoblju od četiri godine, Ujedinjeno Kraljevstvo pruža podršku u vrijednosti od 1,8 milijuna funti policijskim tijelima usmjerenu na razvoj policijskog rada zasnovanog na obavještajnim saznanjima kroz kriminalističko-obavještajne sustave. Time će se omogućiti prikupljanje i dijeljenje informacija u svrhu rane identifikacije prijetnji, kao i poboljšanje operativnog rada.

Šef britanske diplomacije sastao se s direktorima sigurnosnih agencija na državnim i entitetskim razinama, te se upoznao o sstupnju spremnosti bh. agencija da odgovore na različite sigurnosne prijetnje, priopćeno je iz Veleposlanstve Velike Britanije u BiH.

Sugovornici ministra, uključujući i v.d. glavnu tužiteljicu, izrazili su svoju spremnost raditi na poboljšanju borbe protiv terorizma i organiziranog kriminala.

Johnson se susreo i s pripadnicima Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e, te im čestitao na nedavno osvojenoj srebrenoj medalji na natjecateljskoj vježbi u Ujedinjenom Kraljevstvu.

To je, također, bila prilika za britanskog ministra vanjskih poslova da se susretne s pripadnicima Oružanih snaga BiH, od kojih su jedni prošli obuku u Ujedinjenom Kraljevstvu a drugi obuku koja se u sklopu programa Britanskog veleposlanstva provodi u BiH.

Taj program koristi najbolju britansku praksu, uključujući i regrutaciju zasnovanu na dostignućima, te visokokvalitetnu, posebno prilagođenu obuku. Bh. časnici su obuku prošli na prestižnim vojnim akademijama Sandhurst, Koledžu vojnog zrakoplovstva Cranwell i Kraljevskom koledžu obrambenih studija.

Ujedinjeno Kraljevstvo je predano sigurnosti i stabilnosti zapadnog Balkana. Britanski angažman u tom području, putem projekata i politika, pruža podršku našim partnerima kako bi se osigurala sigurnost BiH i regije, stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close