reformski blok

Ujedinjuju se Nikšić, Komšić i Radončić

Vijesti / Flash | 23. 07. 2015. u 06:14 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednici Demokratske fronte, Saveza za bolju budućnost i SDP-a sastat će se danas u Sarajevu gdje će između ostaloga razgovarati o trenutnoj političkoj situaciji u zemlji, s posebnim osvrtom na krizu vlasti u Federaciji BiH.

Kako tvrdi agencija Patria, Željko Komšić, Fahrudin Radončić i Nermin Nikšić razmotrit će i mogućnosti pravljenja nove parlamentarne većine u Federalnom parlamentu, s obzirom da manjinska Vlada SDA- HDZ BiH nema više podršku u ovom zakonodavnom tijelu.

Lider SBB-a i domaćin sastanka, Fahrudin Radončić kazao je novinarima kako je riječ o neformalnom prijateljskom sastanku opozicijskih stranaka, iako je DF u vlasti.

''Da odmah odgovorim na ključnu dilemu. Nije se razgovaralo ni o kakvim koalicijama, ni o kakvim isključivanjima nekoga iz vlasti, nego o tome kako da se napravi jedan reformski blok koji će se održati u interesu građana. Neovisno tko je u vlasti, a tko je opozicija'', rekao je Radončić.

Na novinarsko pitanje da li će ove tri stranke podržavati reformsku agendu, bez obzira ko je na vlasti u FBiH ili na nivou države, Radončić je odgovorio kako, što se SBB-a tiče, sve što dolazi od Bakira Izetbegovića i SDA, neće podržavati.

''Nitko nas ne može plašiti reformskim agendama na način da se donese Zakon o radu koji prije toga nije analiziran sa Sindikatima'', rekao je lider SBB-a.

''SDA je izborni pobjednik. Ima najveću odgovornost za stanje. Ona meni ne smeta kao, u nekom budućem vremenu za dvije, pet ili deset godina, kao koalicijski partner s SBB-om ili drugima, ako tamo nije Bakir Izetbegović. No, ovaj sastanak nije bio da se sklanja Bakir Izetbegović, naprotiv oni imaju obvezu da prave parlamentarnu većinu i vladu, koja je odraz te parlamentarne većine, a ne da prave cirkus kako su krenuli da imaju vladu koja nema parlamentarnu većinu'', rekao je Radončić. 

I lider DF-a Željko Komšić je istaknuo da je tijekom sastanka razgovarano o zakonu o radu, naglašavajući da prije usvajanja o takvom zakonu stav treba dati Ekonomsko-socijalno vijeće, a tek tada biti upućen u parlamentarnu proceduru.

''SDA želi bez suglasnosti sindikata poslati takav zakon u parlamentarnu proceduru i da će stranci pritisnuti sve ostale stranke da glasuju za njega. Mi ne moramo glasovati za takav zakon'', kazao je Komšić.

Radončić i Komšić slažu se da SDA ima legitimitet za sastavljanje nove parlamentarne većine, ali ukoliko se to ne dogodi za Komšića postoje i druga demokratska rješenja.

Nikšić je rekao da kod tri najveće opozicijske stranke u Federaciji ne postoji strah od nekih nametanja zakonskih rješenja ističući da neće glasovati za bilo kakvo zakonsko rješenje koje nije u interesu građana. 

Podsjećamo, prošlog tjedna njih trojica su uputila zajedničku izjavu u kojoj su kritizirali poteze lidera SNSD-a Milorada Dodika, čiji je prijedlog za raspisivanje referendum o Sudu i Tužiteljstvu BiH usvojila Narodna skupština RS.

''Dijelimo nezadovoljstvo radom dijela pravosudnog sustava Bosne i Hercegovine koji se često ponaša kao instrument u rukama jedne političke stranke, ali ćemo učinit sve da spriječimo klizanje Bosne i Hercegovine u nasilje. Branit ćemo, kao što smo to uvijek radili, Bosnu i Hercegovinu po mjeri svih njezinih građana, koji žele da ovdje žive u miru i prosperitetu'', napisali su u zajedničkoj izjavi Komšić, Nikšić i Radončić.

''Ostajemo otvoreni za dijalog s onim političkim faktorima koji žele graditi miroljubivu budućnost i zajednički život svih naroda i građana Bosne i Hercegovine'', dodali su.

Inače, dogovor o novoj koaliciji postigli su u srijedu SDA i Stranka za BiH, koja će, nakon službenog potpisa u kolovozu, ući u federalnu vlast umjesto Komšićevog DF-a.

Kopirati
Drag cursor here to close