Crna jedinica

Uhićeno 12 Berkuta zbog sumnje da su ubili prosvjednike u Ukrajini

Vijesti / Flash | 03. 04. 2014. u 08:54 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvanaest pripadnika ukrajinske rasformirane interventne policije "Berkut" uhićeno je na osnovu sumnji za pucanje na sudionike višemjesečnih antivladinih prosvjednika, rekao je u četvrtak državni tužitelj.

Više od 100 osoba je poginulo, većinom od ruku policijskih snajperista, na ulicama glavnog grada uoči smjene predsjednika Viktora Janukoviča 21. veljače i snage "Berkuta" se smatraju odgovornim.

''Do jutros, 12 osoba je uhićeno, a svi se sumnjiče za masovna ubojstva na ulici Institutska'', rekao je glasnogovornik državnog tužitelja za Reuters.

Ulica Institutska, koja vodi do kijevskog Trga neovisnosti ili "Majdana", bila je poprište najvećeg nasilja u Ukrajini u njenoj 22-godišnjoj neovisnosti i od tada je formalno preimenovana u Aveniju nebeskih stotinu, što se odnosi na ubijene prosvjednike.

Vršitelj dužnosti ukrajinskog državnog tužitelja Oleha Mahnitskog rekao je da su zatvorenici pripadnici specijalnih snaga unutar "Berkuta" koje se nazivaju "Crna jedinica".

''Policijski službenici iz ove grupe obučavani su za specijalne operacije uključujući ubijanje ljudi. Predsjednička administracija ih je nadgledala'', rekao je Mahnitski za agenciju Interfax.

Krajem veljače, ministarstvo unutarnjih poslova je rasformiralo "Berkut", čije ime znači zlatni orao i označava predatora sposobnog da brzo uhvati svoju metu.

Kopirati
Drag cursor here to close