prve reakcije

Uhićenje Radončića samo je poljuljalo stanje u BiH

Vijesti / Flash | 26. 01. 2016. u 15:16 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sve ovo skupa što radi Tužiteljstvo BiH jeste jedna vrsta spektakla. Na stranu postoji li za neke stvari osnovanost takvih postupaka ili ne, u to ne želim da ulazim, jer inače ne komentiram odluke sudova'', kazala je danas novinarima predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica - HDZ) povodom jučerašnjeg uhićenja izaslnika u Klubu Bošnjaka i predsjednika Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića.

Izrazila je želju da Tužiteljstvo, odnosno pravosuđe u cjelini u BiH, bude nezavisna institucija te da radi na osnovu Ustava, zakona i morala. Međutim, kaže, to danas nije slučaj, niti doprinos radu i nezavisnosti Suda i Tužiteljstva BiH.

''Ovo je samo poljuljalo stanje u BiH, samo se o tome priča, mada smatram da na rasvjetljavanju svih predmeta institucije trebaju raditi zajedno i konkretno, što se danas baš i ne vidi da je tako'', smatra Krišto.

Također, izrazila je nadu da će se Radončić, kojeg, kako je rekla, poznaje kao kolegu delegata u Domu naroda, "znati nositi sa svim ovim stvarima i da će na kraju sve ovo dobiti svoj epilog".

Zaključila je da ovakve stvari nisu dobre ni za koga u BiH, a najmanje za institucije koje bi trebalo da rade svoj posao na osnovu zakona.

Dodatne komplikacije

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Ognjen Tadić (Srpska demokratska stranka-SDS) izrazio je danas nadu da se jučerašnje uhićenje zastupnika u Klubu Bošnjaka i predsjednika Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića neće pretvoriti u aferu koja bi dodatno iskomplicirala politički život u BiH.

Istaknuo je da s pravnog stanovišta nije upoznat o pojedinostima tog slučaja, ali je potvrdio da nakon što je stigla obavijest da je uhićen Fahrudin Radončić, članovi Kolegija Doma naroda održali su vanrednu sjednicu, odnosno konsultacije, na kojoj smo razgovarali o odnosu prema tom pitanju.

Otežavajuće okolnosti


Kolegij, kaže, izražava nadu da će ovo uhićenje biti podložno svim principima ustavnosti i zakonitosti kao i u slučaju bilo kojeg građanina BiH te da činjenica da je Radončić izaslanik i političar neće predstavljati otežavajuću okolnost u tom procesu.

''Svjesni principa podjele vlasti na izvršnu, sudsku i zakonodavnu, složili smo se da ne možemo, niti želimo na bilo koji način uticati na nezavisnost pravosudnih institucija te da podsjećamo da pravosudne institucije, izvan granica svojih zakonskih ovlaštenja, ne bi trebali uticati na rad Parlamentarne skupštine BiH'', zaključio je Tadić.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, postupajući po nalogu Tužiteljstva BiH, uhitili su jučer Radončića zbog sumnje da je počinio kazneno djelo ometanja rada pravosuđa.

On je uhićen u okviru akcije "Lutka 2" na području Hadžića te je priveden u službene prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade, a danas je predat Tužiteljstvu BiH na postupanje.

Utjecaj na parlamentarnu većinu

Dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Bariša Čolak (Hrvatska demokratska zajednica - HDZBiH) kazao je danas novinarima da je teško vjerovati da uhićenje predsjednika Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića neće imati utjecaja na parlamentarnu većinu.

Podsjetio je da je SBB dio parlamentarne većine na svim razinama vlasti u BiH te je ocijenio da ovaj slučaj sada nije dobar za stabilnost BiH.

''I do sada je bilo spektakularnih uhićenja, ali svima je poznato kako je to završilo. U ovom slučaju radi se o složenoj situaciji budući da je u pitanju i javno glasilo - Dnevni avaz, koji je najtiražniji u BiH što dodatno daje težinu ovom slučaju'', mišljenja je Čolak.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o mogućnosti da se Radončić pozove na imunitet koji ima kao izaslanik u Domu naroda, Čolak pojašnjava da se na imunitet može pozvati kada je u pitanju rad u parlamentu, ali slučaj Radončića je drugačiji.

''Postoje infomacije da se Radončić odrekao imuniteta. Meni to nije poznato i u ovom slučaju ne radi se o pretpostavljenom kaznenom djelu koje je počinjeno vezan za njegov rad u parlamentu'', kazao je Čolak.

Kopirati
Drag cursor here to close