Čekaju se informacije

Uhićenje koje je potreslo državu: Debevec i Mehmedagić i dalje u prostorijama SIPA-e

Prema neslužbenim informacijama, Debevca i Mehmedagića se tereti i za nelegalno prisluškivanje. No, to još nije potvrđeno.
Vijesti / Flash | 18. 12. 2023. u 21:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uhićenje predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i bivšeg direktora OSA-e Osmana Mehmedagića potreslo je cijelu državu, a oni se i dalje nalaze u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu.

Ispred objekta SIPA-e u Istočnom Sarajevu su prisutni novinari koji očekuju da odvjetnici Debevca i Mehmedagića po izlasku objasne za što se točno terete njihovi klijenti.

Poznata bh. odvjetnica Vasvija Vidović je viđena kako ulazi u zgradu SIPA-e.

Jukić umjesto Debevca

Portal Istraga.ba je objavila da je najizgledniji kandidat za v.d. predsjednika Davorin Jukić koji je zamjenik predsjednika Ranka Debeveca.

Davorin Jukić je poznat po tome što je Sud BiH proglasio nenadležnim za suđenje Draganu Čoviću u slučaju "Lijanović".

Debevec i Mehmedagić se, kako je danas priopćio glavni državni tužitelj Milanko Kajganić, terete za zloupotrebu položaja. Ipak, detalji još službeno nisu otkriveni.

Debevec uhićen za ručkom

Debevec je uhićen na području Istočnog Sarajeva u jednom ugostiteljskom objektu dok je bio u društvu aktualnog direktora OSA-e Almira Džuve. Nalog za njihovo uhićenje je dalo Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine.

Prema neslužbenim informacijama, Debevca i Mehmedagića se tereti i za nelegalno prisluškivanje. No, to još nije potvrđeno.

Pročitajte još

Ranije su postojale optužbe opozicijskih političara, u vrijeme dok je Mehmedagić bio na funkciji u OSA-i, da je davao naloge za nelegalno prisluškivanje opozicionara odnosno rivala Stranke demokratske akcije (SDA).

Inače, u listopadu 2021 godine Drugostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) oslobodila je predsjednika Suda Bosne i Hercegovine Ranka Debevca disciplinske odgovornosti.

Sastanci s Osmicom

Disciplinska tužba je teretila Debevca da se tijekom prosinca 2020. godine sastao sa direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanom Mehmedagićem, protiv kojeg je u tom trenutku vođen krivični postupak, ispred stana treće osobe, kao i da je tužiteljici Vedrani Mijović, koja postupa u predmetu u kojem je tuženi sudionik u postupku, uputio komentar neprimjerenog sadržaja.

Istim tužbenim zahtjevom Debevec se teretio i da je od 2004. godine, sa izuzetkom 2009. namjerno davao nedovoljno informacija o imovini u inostranstvu, odnosno Španjolskoj, kroz osobne financijske izvještaje dostavljene VSTV-u.

Kopirati
Drag cursor here to close