SIPA

Uhićeni zbog zločina kod Srebrenice

Vijesti / Flash | 06. 09. 2016. u 11:08 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šestorica pripadnika ratnog sastava vojske i policije bosanskih Srba uhićena su u utorak pod sumnjom da su na području istočne Bosne počinili ratne zločine uključujući ubojstva brojnih civila među kojima je bilo najmanje jedanaest djece, potvrđeno je iz Tužiteljstva BiH.

Posebni timovi Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) proveli su akciju uhićenja na području mjesta Vlasenica i Milići. Tamo su locirani i privedeni Branko Jović (59), Milomir Milošević (55), Nenad Vukotić (53), Nikola Lošić (51) i Dejan Milanović (70) dok je šesti osumnjičeni Radomir Pantić uhićen nakon ročišta na Sudu BiH gdje mu se sudi po optužnici za sudjelovanje u genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici.

Tužiteljstvo BiH svu šestoricu tereti za ratni zločin počinjen u proljeće 1992. godine u mjestu Zaklopača kod Milića nedaleko od Srebrenice.

Naime, paravojne snage bosanskih Srba su 16. svibnja 1992. godine napale to mjesto pri čemu su ubili sve civile na koje su naišli.

Ubijeno je najmanje 60 osoba među kojima je bilo žena, djece i staraca. Istragom je utvrđeno kako je među žrtvama bilo jedanaest djece.

Ubijeni civili dan nakon masakra pokopani su u masovne grobnice koje su otkrivene i ekshumirane tek 2004. godine. Tada su pronađeni posmrtni ostaci 54 žrtve dok se za ostacima ostalih ubijenih još traga.

Uhićenje šestorice osumnjičenika rezultat je dugotrajne policijske istrage pri čemu su, kako navod iz Tužiteljstva BiH, prikupljeni brojni dokazi o počiniteljima tih zločina.

Kopirati
Drag cursor here to close