Obitelj: Bio je bolestan

Uhićeni pomagači krvnika iz Nice, terorist kući poslao 84.000 funti

Vijesti / Flash | 17. 07. 2016. u 09:19 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policija je jutros uhitila muškarca i ženu u Nici zbog sumnje da su povezani s oružanim i napadom kamionom 14. srpnja u ovom gradu kada su ubijene 84 osobe, izjavio je izvor iz francuskog pravosuđa, piše Reuters.

Mohamed Lahulej-Buhlel je kamionom uletio u masu ljudi tijekom proslave nacionalnog praznika Dana Bastilje u Nici.

Francuske vlasti su do sada uhitile sedam osoba u vezi s napadom. "Islamska država" je preuzela odgovornost za napad.

Kako piše današnji Dnevni avaz Mohamed Lauej Bulel, poslao je svu svoju ušteđevinu rođacima u Tunis prije pokolja u kojem je i sam poginuo.

Naime, on sa ocem i bratom, koji su ostali u Tunisu, nije redovno kontaktirao, ali im je povremeno slao sitnije svote novca.

U kamionu igračke

Prije nekoliko dana, međutim, preko nekih prijatelja, koje je Mohamed uvjerio da mu pomognu, u Tunis je prošvercao čak 84.000 funti.

''Uvijek nam je ilegalno slao novac. Zamolio bi nekoga tko dolazi iz Francuske da ponese novac i uvijek su to bile manje svote novca. Sad je stiglo pravo bogatstvo'', priča Mohamedov brat.
Međutim inzistira na tome da njegov brat nije terorist, već bolestan čovjek. S tim se slaže i Mohamedov otac Monder Bulel.

Napadač Mohamed Bulel držao je u kamionu replike oružja, javljaju francuski mediji, citirajući tužitelja iz Pariza Fransoa Molina. Policija je u kabini kamiona pronašla pištolj kalibra 7,65 milimetara i streljivo. Ispostavilo se da je ostalo oružje, uključujući još jedan pištolj, dvije puške i granate, bilo lažno.

''Moj sin je mentalno obolio. Patio je od ozbiljne depresije. Imao je ozbiljne probleme od 2002. do 2004. godine i na kraju je preživio živčani slom. Od tada bi se tako lako ljutio, vikao je, tukao se... Bio je baš nasilan i mnogo bolestan. Posjećivao je psihologa nekoliko godina prije nego što se iz Tunisa doselio u Francusku 2005. godine. Vodili smo ga kod liječnika i dobivao je puno lijekova'', ispričao je otac novinarima i dodao da je njegov sin bio stalno usamljen i šutljiv.

''Odbijao je pričati. Nije se nikome javljao. Nije čak odgovarao ni kad su ga braća i sestre zvali. Nije bio religiozan, niti je postio'', rekao je otac i potvrdio da mu je sin bio u procesu razvoda.

Psihički problemi

O psihičkim problemima je, kako je rekla Bulelova sestra Rabeb, obaviještena i policija.

''Moj brat je imao psihičke probleme i mi smo dali policiji dokumente koji dokazuju da je nekoliko godina posjećivao psihologa'', rekla je Rabeb Bulel.

Bulel je bio poznat francuskoj policiji odranije zbog počinjenih kaznenih djela, ali ne i obavještajnim službama. Prema riječima ministra unutarnjih poslova Bernara Kazneva, francuskim vlastima ništa nije ukazivalo da bi on mogao da počini takvo krvoproliće.

Francuski ministar unutarnjih poslova Bernar Kazenev izjavio je da ukoliko je bio islamski militant, onda je radikaliziran veoma brzo. Kazenev je ponovio da Francuska ne posjeduje dokaz da je Bulel islamski militant, ali sve ukazuje na to da je radikaliziran veoma brzo.


Kopirati
Drag cursor here to close