Mirel Karajić

Uhićeni iz Velike Kladuše ženi zabranio da radi, pa otišao ratovati u Siriji

Vijesti / Flash | 22. 01. 2016. u 08:48 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tridesetogodišnjak Mirel Karajić iz Velike Kladuše koji je jučer uhićen je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo zbog sumnje da je od studenog 2014. do lipnja prošle godine bio na sirijskom ratištu, gdje je ratovao na strani terorističke organizacije Islamska država, pišu Nezavisne novine.

"Nezavisnim novinama" je potvrđeno da je riječ o sigurnosnim agencijama od ranije poznatom mladiću, vehabiji koji je mir u BiH zamijenio ratom u Siriji, usprkos tome što ima dvoje djece.

Špekulira se da je on, navodno, zabranio svojoj supruzi, inače nastavnici, da radi u jednoj osnovnoj školi u Velikoj Kladuši, čime je slijedio propise vehabijskog pokreta kojem je pripadao.

Mještani Velike Kladuše ističu za Nezavisne, da su čuli za uhićenje njihovog sugrađanina, ali i dodaju da ne znaju ništa o njegovom djelovanju, odnosno ratovanju u Siriji.

"Ja sam ga viđao nekad davno. Otišao je u Siriju, to je poznato duže vrijeme. Ne znam da je u Velikoj Kladuši izazivao neke probleme. Malo išta o njemu znam", rekao je za NN jedan mještanin.

S Karajićem je put Sirije otišao i njegov sugrađanin Alija Keserović, također pripadnik vehabijske zajednice u BiH, u koju je Keserovića uključio Bilal Bosnić, vođa tog pokreta u BiH, a koji je također pao u akciji "Damask", te je zbog terorizma nepravosnažno osuđen na sedam godina robije.

Podsjetimo, Karajića su, u nastavku akcije "Damask", pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhitili po naredbi Tužiteljstva BiH i to, prema našim saznanjima, nakon što su ga isporučile turske vlasti.

SIPA je priopćila da ovog mladića terete za pripadanje terorističkoj grupi, odnosno za protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

"Osoba lišena slobode privedena je u službene prostorije SIPA, gdje se kriminalistički obrađuje, nakon čega će se, shodno uputama postupajućeg tužitelja Tužiteljstva BiH, odlučiti o njenom daljem statusu", priopćila je u četvrtak Kristina Jozić, glasnogovornica SIPA.

"On je, dakle, ranije uhićen u Turskoj i u toj državi bio je u pritvoru, a sada je isporučen u BiH", rekao je sugovornik "Nezavisnih" upućen u detalje uhićenja Karajića.

Inače, akcija "Damask" do sada je rezultirala uhićenjem više od 40 osoba koje se povezuju s terorizmom, a proteklih nekoliko tjedana njeno težište je usmjereno upravo na Veliku Kladušu, gdje je nedavno uhićeno nekoliko osumnjičenih za vrbovanje boraca za potrebe Islamske države, čija su obilježja pronađena tokom pretresa, baš kao i oružje.

Također nedavno je zbog sumnje da se pokušao pridružiti teroristima u Siriji uhićeni i Senad Koštac (23), također iz Velike Kladuše.

Kopirati
Drag cursor here to close