Tjeralica

Uhićen Ramush Haradinaj

Vijesti / Flash | 04. 01. 2017. u 20:27 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši haški optuženik i predsjednik Alijanse za budućnost Kosova uhićen je u Francuskoj po tjeralici Srbije, potvrdila je njegova obitelj za kosovski list 'Zeri'. Albanski mediji su javili da je Ramush Haradinaj uhićen na osnovu međunarodne tjeralice koju je izdala Srbija i da se nalazi u pritvoru u Francuskoj, prenosi N1.

Uhićenje Haradinaja potvrdio je i glasnogovornik Alijanse za budućnost Kosova, Ismet Ahmeri. Francuske vlasti obavijestile su kosovske institucije o uhićenju Haradinaja, piše list 'Insajderi' i dodaje da nema službenu potvrdu ministarstva pravde, prenosi B92.

Ramush Haradinaj je u lipnju 2015. godine uhićen u Sloveniji, također po interpolovoj tjeralici Srbije. Srbija tereti Haradinaja zbog ubojstava i teških zločina na Kosovu tijekom 1998., 1999.

Ramush Haradinaj je bivši vođa OVK i bivši kosovski premijer. Haški sud je oslobodio Haradinaja optužbi za ratni zločin 2012. godine. Tada su Haradinaj i njegovi bivši pomoćnici Idriz Baljaj i Lahi Brahimaj pušteni na slobodu.

Tribunal je izrekao oslobađajuću presudu po svim točkama optužnice, od kojih je glavna da je bilo udruženog zločinačkog poduhvata. Optužnica za Haradinaja ticala se zločina koji su počinjeni od 1. ožujka do 30. rujna 1998. u vrijeme kad je on bio zapovjednik operativne zone Dukađin.

To je bio drugi put da je Haradinaj oslobođen optužbi. Prethodno, po okončanju prvog suđenja, po optužnici za zločine na širem području zapadnog Kosova, Haradinaj i Baljaj su oslobođeni optužbi i pušteni na slobodu, dok je Brahimaj bio osuđen na šest godina zatvora.

Ramush Haradinaj je u lipnju 2015. godine uhićen u Sloveniji, također po interpolovoj tjeralici Srbije. Poslije dva dana vraćena mu je putovnica i dozvoljeno mu je da napusti Sloveniju, piše B92.

Haradinaj se u studenom 2012. vratio u Prištinu, pošto ga je sud po drugi put oslobodio svih točaka optužnice za zločine počinjene u logoru OVK u Jablanici. Vlasti u Beogradu podigle su protiv Haradinaja 108 kaznenih prijava zbog sumnje da je izvršio kaznena djela terorizma, udruživanja radi neprijateljske djelatnosti i ubijanja civila.

Kopirati
Drag cursor here to close