Meksički kralj droge

Uhićen najtraženiji kriminalaca na svijetu Joaquin El Chapo Guzman

Vijesti / Flash | 08. 01. 2016. u 18:58 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Joaquin "El Chapo" Guzman, meksički "kralj droge" i jedan od najtraženijih kriminalaca na svijetu, uhićen je. Ovu informaciju potvrdio je predsjednik Meksika Enrique Peña Nieto.

"Završena misija: imamo ga. Želim informirati Meksikance da je Joaquin Guzman Loera uhićen", napisao je Enrique Peña Nieto na Twitteru.

Podsjećamo, "El Chapo" je u srpnju pobjegao iz meksičkog zatvora Altiplano nakon spekatakularnog bijega kroz kilometar i pol prokopanog tunela ispod ćelije.

Guzman je stekao slavu 2001. godine, kad je uspio pobjeći iz maksimalno osiguranog zatvora. Potom je organizirao Sinaloa kartel, čuven po brutalnosti. Prema procjenama magazina Forbes, Guzman je do sada zaradio oko milijardu dolara, piše N1.

Ne zna se koliko točno Guzman ima godina, procjena je oko 50, a od siromašnog seljaka lošeg obrazovanja je zahvaljujući kriminalu postao "najmoćniji trgovac drogom na svijetu", kako ga je u jednoj analizi opisalo američko ministarstvo financija.

Sinaloa još od devedesetih godina ratuje sa ostalim meksičkim kartelima, a posljednjih godina najžešći su sukobi sa klanom Zetas, koji čine nekadašnji komandosi koji su dezertirali 90-ih godina.

Kartel Sinaloa krijumčari kokain, marihuanu, metamfetamine i heroin, a osim u Meksiku djeluje u Sjedinjenim Državama, Guatemali, Hondurasu, Nikaragvi i Peruu.

U posao sa trgovinom narkoticima El Chapo je ušao još osamdesetih godina i vrlo brzo postao prvi čovjek za lokalne operacije kartela, ali je njegov uspon omelo uhićenje u Guatemali 1993. Tada je izručen Meksiku.

Kopirati
Drag cursor here to close