Merim Galijatović

Uhićen ključni svjedok u ubojstvu Joze Leutara

Vijesti / Flash | 03. 04. 2014. u 11:47 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Merim Galijatović, ključni svjedok na suđenju za ubojstvo zamjenika ministra unutarnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine, uhićen je jučer na Sarajevskom aerodromu, na osnovu potjernice koju je izdao Općinski sud u Sarajevu.

Galijatović (rođen 1964. godine u Trebinju) je na Sarajevski aerodrom stigao charter letom iz Tirane, zajedno s još 50 građana BiH koji su deportirani iz Njemačke i Švedske nakon što su im te zemlje odbile zahtjev za azil. Nakon provjere službenika Granične policije BiH, utvrđeno je da je za Galijatovićem raspisana potjernica Općinskog suda u Sarajevu.

Pripadnici GP BiH su u 17:10 sati uhitili Galijatovića, a potom ga predali službenicima Sudske policije Kantona Sarajevo.

Prema informacijama koje su objavljene na web-stranici MUP-a KS, za Galijatovićem su raspisane dvije potjernice Općinskog suda u Sarajevu i zbog kaznenih djela "ugrožavanje sigurnosti".

Galijatović je javnosti u BiH poznat kao ključni svjedok u procesu protiv šest optuženih za ubojstvo Joze Leutara 1999. godine.

Oni su nakon procesa koji je trajao godinu i pol oslobođeni optužbi da su planirali i izveli atentat na Leutara s ciljem rušenja ustavno-pravnog poretka FBiH. U obrazloženju sudske odluke, koja je donesena jednoglasno, navedeno je da su se svi navodi optužnice zasnivali na iskazu jednog jedinog zaštićenog svjedoka, odnosno Merima Galijatovića, čiji je iskaz ocijenjen kao nepouzdan i kontradiktoran.

Galijašević je osim toga, poznat i po brojnim drugim kaznenim djelima.

Kopirati
Drag cursor here to close