Akcija Rudnik

VIDEO | U akciji SIPA-e uhićen državni zastupnik Enver Bijedić

Tužiteljstvo osumnjičenog tereti za sklapanje štetnih ugovora u Rudniku soli Tuzla koji je u vlasništvu Tuzlanskog kantona s privatnom firmom Minning i Drilling iz Gračanice.
Vijesti / Flash | 18. 02. 2021. u 08:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Enver Bijedić

Na području Tuzlanskog kantona u tijeku su pretresi na šest lokacija, a pod kontrolom policijskih službenika je šest osoba koja se dovode u vezu s izvršenjem kaznenih djela udruživanje radi činjenja kaznenih djela i zloupotreba službenog položaja, potvrđeno je Srni u Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

Akciju kodnog naziva “Rudnik” provode pripadnici SIPA-e.

Kako javlja Klix.ba, SIPA je uhitila Envera Bijedića, zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i predsjednika stranke Socijaldemokrati.

Glasnogovornik Tužilaštva Tuzlanskog kantona Admir Arnautović kazao je da se pored Bijedića u ovom predmetu nalazi još pet osoba, tri su zaposlene u Rudniku soli, dok su dvije u jednoj gračaničkoj privatnoj firmi. Svi oni se, kako je dodao Arnautović sumnjiče za sudjelovanje u sumnjivom tenderu koji se odnosi na bušenje i opremanje usmjerenih istražno-eksploatacionih bušotina.

“Bijedića je osumnjičen da je rukovodio tom grupom udruživanja radi činjenja krivičnih djela. Postoje dva krivična djela koja im se stavljaju na teret”, kazao je Arnautović.

Prema pisanju Avaza pored Bijedića, osumnjičeni su i Aziz Čačković, aktuelni direktor rudnika i član SD-a,te bivši direktor Rudnika soli Tuzla – Amir Sušić i  predsjednik Nadzornog odbora Amir Tursunović. Očekuje se i uhićenje  privatnih poduzetnika Dženan i Atif Mujkić iz kompanije Mining & Drilling iz Gračanice, koji su i dobili ovaj višemilijunski posao.

Svi oni terete se za zloupotrebe položaja i više kaznenih koruptivnih djela. Tužiteljstvo osumnjičene tereti za sklapanje štetnih ugovora u Rudniku soli Tuzla koji je u vlasništvu Tuzlanskog kantona s privatnom firmom Minning i Drilling iz Gračanice.

Jedan od ugovora veći je od pet milijuna KM.

Enver Bijedić je prije rata u BiH radio u privatnom poduzeću. Po završetku rata zapošljava se u Tvornici poliuretanske kemije "Polihem", a od prosinca 1996. godine u Carinskoj upravi FBiH gdje je obavljao sljedeće funkcije: stručni suradnik za pregled robe, te carinski inspektor za prijem dokumenata.

Od 1998. godine u Carinskoj Upravi Federacije BiH, stručni suradnik za obavještajne poslove u sektoru za sprečavanje krijumčarenja, šef Carinske ispostave u Tuzli i upravnik Carinarnice Tuzla.

Od travnja 2005. godine do sada direktor JP "Direkcija za izgradnju". Bio je član Predsjedništva općinskog i kantonalnog odbora SDP-a Tuzla do 2019. godine kada je isključen iz ove stranke, te u rujnu iste godine osniva novi politički subjekt Socijaldemokrati BiH..

Na mjesto Federalnog ministra prometa i komunikacija stupio je par mjeseci nakon listopadskih izbora 2010. Od 2014. do 2018. godine bio je zastupnik u Parlamentu Federacije BiH. 

Kopirati
Drag cursor here to close