Predsjedništvo BiH

Udvojen Pregled obrane: Smanjuje se broj vojnika, časnika i rezerve

Vijesti / Flash | 24. 11. 2016. u 16:23 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je danas u Sarajevu da je na današnjoj sjednici Predsjedništva usvojen Pregled obrane.

Na pres-konferenciji nakon sjednice Ivanić je pojasnio da je tim dokumantom predviđeno da broj vojnika, podčasnika i časnika bude sveden na 9.200, da bude smanjena i rezerva s 5.000 na 4.200, te je usvojen i plan modernizacije Oružanih snaga BiH.

Dodao je da je Pregledom obrane predviđeno da umjesto 63 perspektivne vojne lokacije taj broj bude 57, te je ojačana logistika pješadijskih postrojbi i inžinjerije, jer je procijenjeno da su to stvari koje su potrebne i civilnom stanovništvu u slučaju prirodnih nesreća.

Upitan o mogućem aktiviranju MAP-a za BiH na narednom zasjedanju ministara zemalja članica NATO-a, Ivanić je odgovorio da ne vjeruje da će se to dogoditi jer je uvjet knjiženje vojne imovine - što je sudski proces koji bi mogao potrajati godinama.

Ivanić je rekao da je Predsjedništvo BiH prihvatilo izvještaj o uspješno završenim pregovorima koje su vodili Vijeće ministara BiH i Vlada Ruske Federacije o reguliranju klirinškog duga, te će od ukupnog duga oko 72,5 milijuna dolara pripasti FBiH, oko 36 milijuna KM RS-u, oko četiri milijuna KM Brčko distriku i oko 12,5 milijuna KM institucijama BiH.

Istaknuo je da oko ovoga postignuta potpuna suglasnost i očekuje se da će sporazum biti potpisan do kraja godine, a da bi sredstva trebala relativno brzo biti isplaćena.

Kopirati
Drag cursor here to close