FBiH

Udruženje poslodavaca: Nema opravdanja za enormno povećanje cijena električne energije

"Analize koje smo uradili govore da će samo po tom osnovu Elektroprivreda BiH u 2024. godini zaraditi dodatnih između 25 i 28 milijuna KM".
Vijesti / Flash | 30. 11. 2023. u 16:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje poslodavaca u FBiH pozdravlja činjenicu da je Vlada Federacije BiH uvažila argumente UPFBiH da nema opravdanja za enormno povećanje cijena električne energije za 80 i više posto koje je tražila Elektroprivreda BiH u okviru ponuda dostavljenih privrednim društvima u FBiH.

Nepovoljan poslovni ambijent

Odluka Vlade FBiH kojom se u skladu sa novim Zakonom o električnoj energiji, proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja električnom energijom za 2024. godinu, uslijed ekstremnog porasta cijena i nedovoljne ponude električne energije na tržištu, a u okviru koje će Vlada FBiH, u stanju ugrožene sigurnosti snabdijevanja,  propisati način i uvjete za formiranje i kontrolu cijena snabdijevanja električnom energijom, u UPFBiH smatraju ispravnim načinom za zaustavljanje potpuno neosnovanih nakana EPBiH za enormno podizanje cijena električne energije, iako za to ne postoje opravdani razlozi.

"Očekujemo da nadležne institucije od kojih će Vlada FBiH pribaviti mišljenja u vezi sa cijenom električne energije uvaže naše argumente da bi svako dodatno povećanje cijene električne energije gospodarskim društvima rezultiralo poremećajima u proizvodnim procesima proizvođača, smanjilo konkurentnost domaćeg gospodarstva i dodatno pogoršalo ionako nepovoljan poslovni ambijent u FBiH. Još jednom naglašavamo da bi povećanje cijena električne energije privredi u FBiH vodilo povećanju cijena roba i usluga, što bi se direktno odrazilo na kvalitet života građana", kaže Adnan Smailbegović, predsjednik UPFBiH. 

Izmjene i dopune Zakona o električnoj energiji

Podsjeća da će u skladu sa odredbama novog Zakona o električnoj energiji u FBiH koji je usvojen u srpnju ove godine, mnoga privredna društva u FBiH preći sa javnog na tržišno snabdijevanje firmi, koje već samo po sebi značajno povećava cijenu električne energije. Prema podacima UPFBiH radi se o nekoliko hiljada kompanija, uglavnom malih porodičnih firmi i obrta kojima će prema odredbama novog Zakona o električnoj energiji FBiH značajno biti uvećana cijena električne energije.

"Analize koje smo uradili govore da će samo po tom osnovu Elektroprivreda BiH u 2024. godini zaraditi dodatnih između 25 i 28 milijuna KM. To je, također, oblast u kojoj se mora reagirati kroz izmjene i dopune Zakona o električnoj energiji FBiH, kako bismo male porodične firme i obrte, koji čine značajan postotak privrednih aktivnosti u FBiH sačuvali od propadanja", naglasio je Smailbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close