Reakcije

Učenici u Mostaru: Odgovori su rezultat vješte novinarske manipulacije

Vijesti / Flash | 19. 02. 2015. u 15:07 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće učenika Srednje prometne škole Mostar ograđuje se od pojedinih izjava radi kojih se netko mogao osjetiti uvrijeđenim, zaključeno je nakon sjednice na kojoj se razgovarao o serijalu "Perspektiva'' Radija Slobodna Europa, a koji je izazvao veliku pozornost i reakcije.

''Žao nam je ako je izjava bilo kojeg našeg učenika uvrijedila bilo koga. Nadamo se da će naša reakcija utjecati da se napetosti smire, a naša nastojanja pomoći da zajedno gradimo pozitivnu viziju budućnosti mladih'', navodi se u priopćenju Vijeća o serijalu medijske kuće Mebius film iz Sarajeva, a koja se posljednjih dana prikazuje u programu više domaćih i regionalnih televizijskih postaja.

Nisu bili upoznati s temom 

''U navedenom filmu je sudjelovalo dvadeset učenika naše škole. Odgovarali smo na različita pitanja o nacionalnosti, nacionalizmu, mješovitim brakovima, prošlosti i nasljeđu rata, podijeljenosti grada, obrazovnom sustavu i organiziranim druženjima (inicijativa za promjene). Od svih izjava naših učenika, izdvojene su pojedine koje su dodatno podigle tenzije na pojedinim portalima i društvenim mrežama'', navedeno je u priopćenju.

Učenici ističu kako, u većini slučajeva maloljetni, nisu bili dovoljno upoznati s temom filma te provokativnim pitanjima i potpitanjima koja su im postavljali.

''Zbog toga su odgovori u izjavama nekih učenika bili rezultat vješte novinarske manipulacije, a sigurno ne roditeljskog odgoja i obrazovnih sadržaja koji nam se u školi posreduju'', navodi se u priopćenju.

Povodom serijala oglasio se i urednik sarajevskog ureda Radija Slobodna Evropa Milenko Voćkić, koji je rekao kako su iskrenost i istina uzburkali javnost.

Voćkić je rekao kako je serijal zamišljen tako da omogući mladima iz regije da iznesu svoja gledišta i razmišljanja o pitanjima tolerancije, segregacije, rodne ravnopravnosti, uopće o pogledima na drugo i drugačije i na ekskluzivitete koji se preferiraju u društvenim tijekovima ove regije ali i šire.

Otvorenost i iskrenost

''Otvorenost i iskrenost kojom su mladi Mostara počeli dijalog o podijeljenosti i podjelama, razlikama i vlastitoj budućnosti u ovakvom društvenom ambijentu mnoge je, kao iznenadila. Postavlja se pitanje što se moglo očekivati da kažu učenici iz „dvije škole pod jednim krovom“, koje su podijelili smjenama, u kojima se učenici ne smiju sresti, a negdje ulaze i izlaze na odvojena vrata ili su podijeljeni bukvalno ogradama unutar škole i školskog dvorišta'', rekao je Voćkić.

Dodao je kako se negativne reakcije se odnose na pojedina mišljenja izvađena iz konteksta emisije.

''Nije ključno pitanje što je rekao mladi Mostarac. Ključno je zašto je to rekao, odnosno zašto tako misli i tko ga je tome naučio? Tu je nastao problem i zamjena teza. Najlakše se obrušiti na tu djecu, a ne na uzroke i moćnike koji stoje kao tvorci iza ovakvog sustava obrazovanja. Cilj je bio da tu djecu saslušamo, oni imaju što reći, ali ih očito nema ko slušati ili ne želi slušati. Na našoj društvenoj i medijskoj sceni još uvijek se sluša i gleda samo ono što se želi čuti i vidjeti, a ne ono što se stvarno događa'', rekao je Voćkić.

O samom serijalu govorila je i njegova scenaristica i voditeljica Ada Sokolović koja je izjavila kako su gledatelji šokirani izjavama mladih ljudi, ali ''nitko nije šokiran njihovom iskrenošću i hrabrošću da kažu ono što misle...''

Kopirati
Drag cursor here to close