Europska brzina

Ubrzavaju se rezultati popisa radi aplikacije?

Vijesti / Flash | 01. 02. 2016. u 08:10 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Monitoring tim Eurostata danas bi trebao biti u posjeti BiH, kako bi razgovarali o objavljivanju rezultata popisa stanovništva, objavila je Federalna televizija.

Iz EU upozorili da se bez rezultata popisa ne može podnijeti aplikacija za članstvo, a predsjedavajući Predsjedništva BiH, Dragan Čović, optimističan je i tvrdi da bi datum objave rezultata trebao biti poznat do kraja veljače.

No, ne slažu se svi s tim ''ubrzanjem''. Naime, ranije su banjalučke Nezavisne novine objavile kako najave da bismo rezultate popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH mogli imati do kraja veljače nisu realne.

''Ukoliko bi se do tada i postigao dogovor, koji nije ni na vidiku, potrebna su najmanje dva mjeseca za objavljivanje tih podataka'', objavile u Nezavisne novine napominjući kako je krajnji zakonski rok za objavljivanje rezultata 1. srpnja ove godine.

U BiH naime dolazi Peter Everas, direktor pri Uredu za statistiku Europske komisije (Eurostat) i predsjedatelj Upravljačke grupe Međunarodne promatračke operacije (IMO) za popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH, koji će se sastati s ravnateljima statističkih agencija u BiH.

Ranije je pak objavljeno kako su i u Europskom parlamentu zatečeni brzinom podnošenja bh. aplikacije, znajući da još uvijek nisu do kraja ispunjeni svi preduvjeti za njezino podnošenje.

Kopirati
Drag cursor here to close