kako?

Ubrzati provjere podataka u matičnim uredima

Vijesti / Flash | 16. 06. 2016. u 14:35 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proces izdavanja, personalizacije i transporta osobnih dokumenata u Bosni i Hercegovini vrši se, uglavnom, bez problema, ali postoje određeni procesi koji se mogu dodatno unaprijediti.

''To se uglavnom odnosi na provjere identiteta u procesu izdavanja osobnih dokumenata koje se vrši u matičnim uredima, rečeno je danas na sastanku predstavnika Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) i nadležnih organa za izdavanje osobnih dokumenata u Bosni i Hercegovini.

Dogovoreno je da se organima nadležnim za provođenje Zakona o matičnim knjigama u Bosni i Hercegovini, kod kojih se ne vrši automatska provjera podataka, uputi inicijativa za što skorije rješenje ovog problema jer provjere kod matičnih ureda najčešće utiču na rokove izdavanja osobnih dokumenata.

IDDEEA je s ciljem pojednostavljenja administrativnih procedura i unapređenja usluga za građane u travnju ove godine putem eServisa omogućila praćenje faza postupka izrade putne isprave, osobne karte i vozačke dozvole od trenutka podnošenja zahtjeva za izdavanje kod nadležnog organa do uručenja.

Ovaj eServis se nalazi na web-portalu IDDEEA-e www.iddeea.gov.ba, a njegovo korištenje je besplatno. Građani tako na jednostavan način mogu dobiti uvid u trenutni status podnesenog zahtjeva te unaprijed planirati preuzimanje izrađenog osobnog dokumenta.

Kopirati
Drag cursor here to close