P(r)oziv

Mostarsko spomen groblje: Đulić pozvan da kaže šta zna

UABNOR kaže kako odgovori koje imaju su nedovoljni i neozbiljni, no i sami ne odgovaraju na pozive.
Vijesti / Flash | 14. 03. 2023. u 09:40 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje antifašista i boraca NOR - a Mostar poslalo je priopćenje kojim podsjeća javnost da se danas navršava devet mjeseci od kako kažu ''sramnog terorističkog čina izvršenog 14. lipnja prošle godine na Nacionalnom spomeniku Bosne i Hercegovine - Partizanskom spomen groblju'', za kojeg je predsjednik UABNOR-a Sead Đulić tvrdio da se zna tko ga je počinio, no nikada nije dao izjavu u policiji, pa ni na njihov poziv.

''Teroristički rušilački pohodi''

''Počinitelji, kao i obično, još nisu otkriveni niti javnost ima bilo kakvu informaciju o ovom događaju od one uobičajene: Istraga je u tijeku. Istraga, u kojoj se ništa ne dešava, traje trideset godina i nikada, po običaju ne daje rezultate pa tako niko nikada ne bude sankcioniran. Do kada ovako, ponovo postavljamo pitanje, ali se i pitamo: Kako građani onda da u tako "efikasne" organe sigurnosti imaju povjerenje? Nikako, mi smo to povjerenje već odavno izgubili'', navode iz UABNOR-a u priopćenju. 

Jasno je, kažu iz UABNOR-a svima da niko ne želi ili ne smije riješiti ''terorističke, rušilačke pohode koji traju trideset godina.''

''Odgovori koje dobivamo na naše upite su nedovoljni, neozbiljni, neprofesionalni i zapravo saučesnički. Ovakvo ponašanje može se razumjeti samo kao opstrukcija koja organe sigurnosti svrstava na istu stranu sa izvršiocima ovih djela. Nakon devet mjeseci valja ponoviti: Gospodo, po onome što radite trideset godina, jasno je koju stranu ste odabrali. Očigledno je da je to strana za koju je istorija rekla puno toga i odbacila je. Što se nas tiče: Radite ili odlazite sa funkcija na kojima nedjelovanjem štitite neo fašizam'', poručuju iz UABNOR-a.

P(r)oziv političarima

Istovremeno postavljaju pitanje svima onima koji su polovinom  lipnja 2022. godine požurili u Mostar da se uslikaju na Partizanskom spomen groblju i daju izjave pune obećanja.

''Pozivamo ih sve, od gradonačelnika Mostara do državnih parlamentaraca, da ovih dana navrate na Partizansko spomen groblje i vide šta je urađeno od silne pomoći koju su obećali. Ništa, kao i obično, jer ništa nisu ni realizirali. Obećanja su bila obična laž. Tako su i te laži sve one koji čuda obećaše svrstali u red suučesnika'', navode u priopćenju.

Sve ovo, kažu ih je uvjerilo, koliko god se zbog toga brojni predstavnici vlasti ljutili, da oni uistinu kreiraju društvo koje nije antifašističko.

''Zato, sve nas koji smo svjesni toga, ovo stanje prisiljava na iznalaženje drugačijeg odgovora na to stanje od do sada korištenog. Smrt fašizmu!'', poručili su u priopćenju.

Đulić nije htio u policiju

Ljudevit Marić glasnogovornik MUP-a HNŽ-a za Bljesak.info je rekao kako je istraga o ovom događaju još uvijek otvorena, po ovoj prijavi.

Neslužbeno smo saznali kako je Sead Đulić predsjednik UABNOR-a i SABNOR-a, koji je u ranijim priopćenjima navodio kako se zna tko je učinio ovo djelo, pismeno pozivan da da izjavu mostarskoj policiji o počinitelju, no to nije učinio.

Optužbe i gradski vijećnici

Inače, spomen groblje djelo Bogdana Bogdanovića, zapušteno je godinama uz povremene akcije čišćenja. Područje je jedno vrijeme bilo i pod fizičkom zaštitom, ali nakon isteka ugovora, zaštitari su se povukli. S druge strane, mostarska ''partiza'' redovito je predmet političkih ''obračuna'', a posljednji veliki izgred dogodio se kada su polomljene ploče s imenima partizana u kompleksu.

Tada je Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a BiH, iznio optužbe rekavši kako zna tko je naredio i sudjelovao u razbijanju ploča rekavši da su u tome sudjelovali i neki gradski vijećnici. 

Podsjetimo, gradonačelnik Mostara Mario Kordić je žestoko opleo po antifašistima nakon što su uputili kritičke poruke predstavnicima vlasti, u sklopu svečanosti povodom obilježavanja 78. godišnjice oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu.

''Predstavljati se antifašistima noseći u rukama simbole jednog od najgnjusnijih totalitarnih režima je za svaku osudu'', poručio je tada Kordić osuđujući njihovo nazivanje Mostara mjestom neofašizma, te ih je optužio za lažno predstavljanje govoreći kako su sijači mržnje i podjela.

Obnova

Podsjetimo, Agencija Stari grad predvidjela je da će 165 tisuća KM bez PDV-a biti dovoljno za obnovu Partizanskog spomen groblja u Mostaru. Naime, početkom listopada raspisana je javna nabavka kojom se planira ''obnova, sanacija, revitalizacija i iluminacija''.

U Obavijesti o javnoj nabavi, stoji kako je u planu postavljanje mrežaste ograde dužine 480 metara, uz stupove postavljene na svaka dva metra. Također, navodi se, obnovila bi se suvenirnica i soba za video nadzor. Izvela bi se javna rasvjeta te vodonatapni sustav, pripremni, građevinski i montažerski radovi.

Radovi se procjenjuju na oko 200 tisuća maraka, a sredstva su osigurana Odlukom Vlade Federacije BiH putem Federalnog ministarstva boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata. Ugovor Agencije s Ministarstvom zaključen je 3. kolovoza, a rok za provođenje postupka nabave je 60 dana, dok je rok za izvođenje radova 90 radnih dana od dana potpisivanja Ugovora.  

Kopirati
Drag cursor here to close