pod saudijskim vodstvom

U zračnim napadima u Jemenu najmanje 80 žrtava

Vijesti / Flash | 27. 05. 2015. u 15:44 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U zračnim udarima koalicije pod saudijskim vodstvom ubijeno je najmanje 80 osoba u blizini jemenske granice sa Saudijskom Arabijom i u prijestolnici Sa'anai u srijedu, u najsmrtonosnijem dosadašnjem bombardiranju tijekom dvomjesečnog rata u Jemenu.

Huti pobunjenici, koje podržava Iran, osvojili su Sa'anau u rujnu prošle godine i nakon toga su zauzeli teritorije u središnjem i južnom Jemenu. Smatrajući napredovanje Hutija širenjem iranskog utjecaja u regiji, koalicija pod saudijskim vodstvom pokrenula je zračne udare 26. ožujka, u kampanji da vrati na vlast jemenskog predsjednika Abd-Rabbu Mansoura Hadija, prenosi agencija Reuters.

U današnjim zračnim udarima po oblasti Bakeel al-Meer u pokrajini Hajjah u blizini saudijske granice ubijeno je najmanje 40 osoba, od kojih su većina civili, priopćili su mještani. Plemena u savezništvu s Hutijima bore se protiv saudijskih kopnenih snaga u regiji, a pogranični sukobi su eskalirali u borbe između šiitskih pobunjenika i koalicije sunitskih arapskih država.

''Huti pobunjenici napali su saudijske granične položaje iz ove regije, ali koalicijski avioni umjesto boraca i napali su civile'', izjavio je mještanin za agenciju Reuters u telefonskom razgovoru.

Nekoliko sati kasnije, u zračnim udarima napadnuta je baza specijalnih snaga Hutija u centru Sa'anae, javila je državna novinska agencija Saba, kojom upravljaju Hutiji, što su potvrdili i mještani.

''Četrdesetak ljudi postali su mučenici i više od 100 je ranjeno, sudeći po preliminarnim brojkama, u bombardiranju saudijskih agresorskih aviona na regiju Sabaaeen'', navodi se u vijesti Sabe.

Kopirati
Drag cursor here to close