Jozić

U zatvoru mjesta ima: Povećani kapaciteti za smještaj

Vijesti / Flash | 27. 04. 2016. u 15:14 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na izdržavanju kazne u kazneno-popravnim zavodima u Federaciji BiH trenutno je 1.948 osoba, od čega je 1.640 osuđenih, a 308 pritvorenih.

Puštanjem u funkciju paviljona u KPZ ZT Zenica i KPZ PT Orašje došlo je do povećanja smještajnih kapaciteta za osuđene i pritvorene osobe za 97 mjesta, a na 196 osuđenih osoba smanjio se broj čekanja osuđenih osoba koje trebaju stupiti na izdržavanje kazne, koji je 2014. iznosio 608.

Tijekom 2015. kaznu zatvora u kućnom zatvoru s elektronskim nadzorom izdržavala je 421 osuđena osoba, a trenutno je izdržava 167 osoba.

''To su rezultati aktivnosti koje je Federalno ministarstvo pravde poduzimalo u proteklih 12 mjeseci zbog nedostatka smještajnih kapaciteta u kazneno-popravnim zavodima u FBiH '', izjavio je federalni ministar pravde Mato Jozić.

On je danas u Vladi Federacije BiH predstavio rezultate rada u prvoj godini mandata, te najavio aktivnosti, među kojima je 11. svibnja sastanak predstavnika Ministarstva s predstavnicima Europske komisije.

''Razgovarat ćemo u vezi s nastavkom Strukturalnog dijaloga - reformom pravosuđa i Zakona o sudovima na državnoj razini. U tom smislu stav Federacije je da ćemo objektivno definirati član 15. novog Prijedloga zakona o sudovima i da se formira viši apelacijski sud. Mislim da je to optimalno što u ovom vremenu možemo postići, a što će Europska unija podržati'', kazao je Jozić.

U protekloj godini najznačajnija je bila normativna aktivnost koja je rezultirala stupanjem na snagu zakona, koji se tiču dopuna Zakona o parničnom postupku i Zakona o pomilovanju. Osim toga, u sektoru pravosuđa u javnoj raspravi je Nacrt zakona o izmjeni Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, što kako kaže Jozić treba rezultirati rješavanjem problema funkcioniranja sigurnih kuća.

U oblasti uprave, između ostalog, aktualne su izmjene i dopune Zakona o sukobu interesa u Federaciji da bi se definirao članak u pogledu „tko će odlučivati u Federaciji u sukobu nadležnosti?“.

Zbog objektivnih razloga, naglasio je Jozić, u parlamentarnu proceduru nisu stavljene izmjene Zakona o upravnom postupku i Zakona o udrugama i fondacijama, budući da je u tijeku analiza sugestija pristiglih iz županijskih ministarstava pravde.

''Osnivanje fondacija i udruženja postao je biznis u zemlji. Zakonske izmjene su pripremljene u skladu sa zahtjevima Vijeća Europe i Moneyvala. S druge strane izmjene Zakona o upravnom postupku usmjerene su ka omogućavanju elektronske komunikacije organa uprave s građanima'', pojasnio je Jozić.

U ovoj godini Ministarstvo će raditi na izvršenju presude Ustavnog suda FBiH radi čega je, ističe Jozić, nužno izvršiti korekciju Zakona o notarima, te je „u četvrtom kvartalu planirana izrada prednacrta zakona o notarima“.

''Do 1. listopada planiramo Vladi uputiti u vidu prijedloga novi zakon o stečaju. U tom smislu održali smo sastanak sa Svjetskom bankom, te smo formirali radnu grupu. To je jedan od uvjeta koji traži MMF da bi BiH, odnosno Federacija mogla aplicirati za određena sredstva, te ih povući za funkcioniranje vlasti na razini Federacije'', kazao je Jozić.

Dodao je da se s predstavnicima OSCE-a finaliziraju aktivnosti na izradi prednacrta Zakona o kaznenom postupku u FBiH. U okviru IPA projekta 2012./2013. Sa EU Izaslanstvom i VSTV-om radi se na rekonstrukciji i izgradnji pravosudnih institucija u Zenici (županijsko tužiteljstvo), Mostaru ( županijski sud i tužiteljstvo), Bihaću ( županijski sud), te se provode pripremne aktivnosti na lokaciji Tuzla (Općinski sud). Postotak izvršenja aktivnosti Federalnog ministarstva pravde u 2015. godini iznosi 74 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close