Sastanak s ministrom

U Zakon ulazi formulacija ''dobrovoljac – maloljetni pripadnik Armije RBiH, HVO-a i MUP-a''

Vijesti / Flash | 20. 04. 2016. u 04:44 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata doc.dr. Salko Bukvarević sa suradnicima i radnom grupom za izradu Zakona o pravima demobiliziranih boraca održao je sastanak sa izaslanstvom maloljetnih boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine i HVO-a.

Nakon zahtjeva koje su predočili predstavnici maloljetnih boraca obje komponente, te pojašnjenja ministra Bukvarevića o mogućnostima rješavanja određenog broja tih zahtjeva kroz zakonska rješenja koja su u pripremi, obostrano je konstatirano kako je uspostavljena  konkretna i transparentna komunikacija između ministarstva, radne grupe za izradu radnog materijala Zakona i maloljetnih boraca obje komponente koja će se nastaviti u buduće.

Prisutni su se usuglasili da se u član 2. Zakona o pravima demobiliziranih boraca i članova  njihovih obitelji, doda formulacija ''dobrovoljac – maloljetni pripadnik Armije RBiH, HVO-a i MUP-a'', kao jedna od kategorija demobiliziranih boraca, te je time pronađena pravna formulacija za maloljetne pripadnike Armije RBiH, HVO-a i MUP-a.

Dogovoreno je da predstavnici boračkih organizacija koji predstavljaju maloljetne borce dostave, usuglašene prijedloge izmjena i dopuna na radni materijal Zakona o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih obitelji i imena službenih predstavnika koji će ih predstavljati u daljnjim sastancima sa radnom grupom, te je zadužena radna grupa da nakon dostavljanja prijedloga izmjena i dopuna radnog materijala Zakona o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih obitelji, organizira radni sastanak sa predstavnicima maloljetnih boraca, kako bi nastavili s radom na spomenutom Zakonu.

Ministar se obavezao da će se obratiti Institutu za medicinsko vještačenje, sa zahtjevom, da se  izvrši dosljedna primjena člana 9. Pravilnika o radu liječničkih komisija koji predviđa prilikom ocjene invalidnosti maloljetnih boraca uvećanje invalidnosti 10 ili 20 posto.

Predstavnici maloljetnih branitelja obje komponente OS BiH dali su punu podršku aktivnostima federalnog ministarstva i ministra koje kroz institucije sustava poduzima na pripremi za donošenje Zakona o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih obitelji u kome očekuju da će biti priznati kao kategorija maloljetnih boraca, navodi se u priopćenju iz ministarstva.

Kopirati
Drag cursor here to close