Nevrijeme

U Zadru padaju rekordi

Vijesti / Flash | 10. 07. 2014. u 10:39 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema podacima DHMZ-a Hrvatske od 8 sati ujutro najviše je kiše u posljednja 24 sata palo na meteorološkoj postaji Zadar Puntamika, čak 109,5 litara po četvornome metru, pri čemu glavnina poslije ponoći - u jednom satu čak 44,7 litara!

Prema preliminarnim analizama to je najveća dnevna količina izmjerena tijekom srpnja u povijesti mjerenja, koja na toj postaji postoji od 1961. godine. Dosadašnji rekord, 66,5 litara po četvornome metru, izmjeren je 03. srpnja 1979. godine, objavio je Zoran Vakula u Meteo kutku HRT-a.

Obilnije kiše, ali srećom u manjim količinama, uglavnom do 40 litara, bilo je i na sjevernom Jadranu i u dijelovima gorske i središnje Hrvatske, a tijekom dana će je vrlo vjerojatno biti i drugdje.

Glavnina kiše u većini će Hrvatske pasti do 20 sati, a ponajprije su na Jadranu, južnije od Splita, obilniji pljuskovi praćeni grmljavinom mogući i kasnije. Pritom će ponegdje pasti i više od 40 litara kiše u samo nekoliko sati, a na Jadranu su mogući i olujni udari vjetra – na sjevernom dijelu bure i sjeverozapadnjaka, na južnom juga i jugozapadnjaka, gdjegod prolazno i zapadnjaka!

Zadarski vatrogasci imali su 11 intervencija u kojima su crpili vodu iz podruma, stanova i garaža. Među ostalim, intervenirali su u obiteljskim kućama u ulici Bleiburških žrtava, na Putu Murvice, Krešimirovoj obali, Putu Njivica, te u Diklu i Kožinu. Na Obali kneza Domagoja vatrogasci su pomagali vozaču kojemu je vozilo stalo usred potopljene prometnice.

Kopirati
Drag cursor here to close